Hlavní obsah

Firmy se hádají o zodpovědnost, ropa do Mexického zálivu uniká dál

– Washington • Aktualizováno
Novinky, CNN, BBC,

Před americkým Senátem vypovídají v úterý společnosti spojené s únikem ropy z podmořského vrtu po explozi na vrtné plošině a jejím potopení. Únik se zatím nepodařilo zastavit, ale těžařská společnost BP, jí najatá ropná společnost Halliburton a majitel plovoucí vrtné plošiny Transocean se budou navzájem obviňovat, kdo za ekologickou katastrofu může. Ještě před začátkem slyšení unikly jednací plány na veřejnost.

Foto: Reuters

Pobřežní stráž pokračuje v zapalování ropy

Článek

BP řekne před senátním výborem, že na ropné plošině Deepwater Horizon selhalo bezpečnostní zařízení, pronajaté od firmy Transocean. Prý selhaly ventily, které měly zabránit výbuchu.

Transocean naopak bude tvrdit, že za únik může selhání při stavbě betonové zdi, kterou postavila společnost Halliburton, kterou si BP najala. Podle ředitele společnosti Transocean Stevena Neumanna je jediným viníkem BP: „Všechny projekty těžby ropy a plynu zpod mořského dna začínají a končí u toho, kdo je realizuje, v tomto případě u BP."

Únik se nedaří zastavit

Zatím se zvažují další řešení, jak únik omezit, než se vyvrtá paralelní vrt, což trvá tři měsíce. [celá zpráva]

Zakrytí vrtu obří kopulí, která měla jímat většinu ropy a z níž se pak měla směs ropy a vody čerpat do tankerů, o víkendu selhalo. Na kopuli se usazovaly krystaly zmrzlého metanu, což představovalo nebezpečí. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nyní se uvažuje o menší kopuli s větším průměrem otvoru pro napojení potrubí. Další možností je hnát pod tlakem do vrtu staré pneumatiky a golfové míčky, aby jej ucpaly. [celá zpráva]

Ropná skvrna se stále zvětšuje, stále uniká přes 800 000 litrů ropy denně. Ropa se už objevila u pobřeží Alabamy a obklopuje rezervace v Louisianě. V oblasti se přitom zastavují při tazích vzácní ptáci a také jsou tam bohatá loviště ryb, krabů a krevet. Ekologická katastrofa ale zatím pobřeží nepostihla. Zatím se využívá všech dostupných prostředků, ropa se zapaluje, kladou se norné stěny a rozprašují chemické látky.

Zpřísní se pravidla těžby 

Americké ministerstvo vnitra rozdělí na dvě části agenturu, která uděluje povolení pro námořní těžbu ropy, uvedla ČTK. Chce tak posílit ekologické hledisko při posuzování těžby. Rozhodnutí je součástí reakce americké vlády na katastrofální únik ropy z potopené těžební plošiny v Mexickém zálivu, napsal dnes deník The Washington Post.

Rozdělení agentury oznámí ministr vnitra Ken Salazar odpoledne místního času (večer SELČ), uvedl list. Vznikne jeden úřad, který bude mít na starosti udělování povolení k těžbě a výběr poplatků od těžebních společností. Druhý úřad bude dohlížet na ekologické aspekty těžby.

Podle ministerstva by rozdělení úřadu mělo ukončit konflikt zájmů, který uvnitř agentury panoval. Ekologové v minulosti tvrdili, že úřad zanedbává hlediska ochrany životního prostředí a příliš vychází vstříc těžebním společnostem. Poukazovali také na to, že zaměstnanci úřadu se scházeli s těžaři na večírcích a udržovali s nimi nadstandardní styky.

Reklama

Výběr článků

Načítám