Hlavní obsah

Únik ropy v Mexickém zálivu mají zastavit pneumatiky a golfové míčky

Novinky, rei
New Orleans

Ropný koncern British Petroleum zvažuje nové možnosti, jak zastavit masivní únik ropy z vrtu v Mexickém zálivu. Poté, co o víkendu selhal plán umístit kilometr a půl pod hladinu kontejner, který by ropu jímal, chce firma trhlinu ucpat směsí z pneumatik a golfových míčků.

Článek

O příštím postupu informoval velitel americké pobřežní stráže Thad Allen. „Novou taktikou je něco, co nazývají vrhem haraburdí,“ uvedl s tím, že firma plánuje použít rozcupované pneumatiky, golfové míčky a další materiály a jejich směs nastřelit pod velkým tlakem do trhliny s nadějí, že únik ropy zastaví.

BP ke změně taktiky přiměl sobotní neúspěch při spuštění 120tunového kontejneru, který měl ropu jímat. Na jeho stěnách se totiž začaly tvořit nebezpečné krystaly zmrzlého metanu. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Ropa do moře uniká od 20. dubna.

Hrozí největší ekologická katastrofa v USA

Na ropné plošině Deepwater Horizon společnosti BP v Mexickém zálivu došlo 20. dubna k explozi, zřejmě vybuchl metan unikající z vrtu. Plošina 36 hodin hořela, než se potopila do moře. Při neštěstí zahynulo 11 dělníků.

Z poškozeného vrtu denně uniká na 800 000 litrů ropy, která vytváří na hladině obří skvrnu. Ta ohrožuje pobřeží USA od delty řeky Mississippi až po severozápadní Floridu. Surovinu o víkendu vyplavilo moře nejen v Louisianě, ale i na vyhledávané pláže v Alabamě.

Hrozí, že se skvrna rozšíří dále na západ a ekologická katastrofa se stane nejhorší v dějinách USA. Dosud tento smutný primát držela havárie tankeru Exxon Valdez u Aljašky v roce 1989. Tehdy do oceánu vyteklo 257 000 barelů ropy.

BP v pondělí oznámila, že jí havárie dosud přišla na 350 miliónů dolarů (přes sedm miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám