Hlavní obsah

FBI zveřejnila videa s ruskou špiónkou Chapmanovou v akci

– Washington • Aktualizováno
Novinky, rei

Americký bezpečnostní úřad FBI v pondělí zveřejnil dokumenty mapující operace ruských špiónů ve Spojených státech. Jsou mezi nimi i videa, na nichž je mladá Anna Chapmanová, nejproslavenější z desetičlenné skupiny, kterou Američané vloni vyhostili výměnou za vydání svých lidí zadržovaných v Rusku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Důkazy o působení ruských špionů v USAVideo: Reuters

 
Článek

Dokumenty byly uvolněny na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Úřad ovšem příležitosti využil ke zviditelnění svého úspěchu. Skupinu ruských špiónů sledoval přes deset let a zákrok proti ní vyvrcholil největší výměnou špiónů od konce studené války.

Chapmanová, jež se dala fotit i spoře oděná pro pánský časopis, od té doby dělá kariéru v oboru informačních technologií i ve straně premiéra Vladimira Putina.

„Naši agenti a analytici sledovali tajné pracovníky, kteří se usadili v USA (někteří pod falešnou identitou) a vedli zdánlivě normální život,“ prohlásila FBI. Dokumenty ukazují, že působení Rusů podřízených Moskvě mělo být dlouhodobé.

Foto: Profimedia.cz

Manželství se rozpadlo o pět let později, údajně kvůli přílišným Anniným finančním nárokům

Zdá se, že Američané skupinu sledovali skutečně bedlivě. Chapmanovou na zveřejněných záběrech při akci zvané „Operace duchařské příběhy“ sledovalo hned několik kamer. Agentka na nich v kavárně používá osobní počítač. „Technické záznamy naznačovaly, že počítač vysílá signál,“ uvedl americký úřad. Video zachycuje setkání Chapmanové s mužem, jenž byl ve skutečnosti agentem FBI. Jednají o předání falešného pasu. Chapmanová se ptala: „Jste si jist, že nás nikdo nesleduje?“.

Vymění si nákupní tašky

Na jiném videu z roku 2004 je další ruský agent Christopher Metsos, který později Američanům utekl. Muž křižuje nádražní halu a pak si s jiným mužem vymění identické nákupní tašky.

Skupina údajně použila nejrůznější metody a techniky včetně neviditelného inkoustu a kódování pro zprávy přes internet. Američané uvádějí, že se ruští agenti nedostali k žádným citlivým informacím.

Server The Wall Street Journal k videím poznamenal, že ruští špióni nebyli až tolik tajní. Redakce ještě podotkla, že FBI stihla zveřejnění o "duchách" v době Halloweenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám