Hlavní obsah

FBI vyšetřuje případ hackera, který zveřejnil intimní fotky desítek celebrit

Los Angeles

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zkoumá, jak se do rukou hackera dostaly intimní fotografie desítek celebrit včetně herečky Jennifer Lawrencové. Britská stanice BBC upozornila, že snímky byly uloženy na vzdálených serverech, takzvaných cloudech.

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Lawrencová

Článek

„Je to odporný zásah do soukromí,“ reagovala na únik svých snímků hvězda seriálu Hunger Games Lawrencová prostřednictvím svého tiskového mluvčího. Hacker se dostal k šesti desítkám jejích fotografií, na nichž je herečka obnažená. Lawrencová podává žalobu kvůli narušení soukromí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobně tomu bylo u herečky Mary Elizabeth Winsteadové, která potvrdila, že snímky jsou pravé. Dodala však, že byly pořízeny dávno a sama je z telefonu před časem smazala. „Doufám, že ti, kdo si prohlížejí fotky, které jsem před lety pořídila s manželem v soukromí domova, mají ze sebe radost,“ reagovala ironicky herečka. „Už je to dlouho, co jsem ty fotky smazala. Dokážu si představit, kolik odporného úsilí vynaložili na to, aby je získali,“ doplnila.

Část snímků se objevila na internetu v noci na pondělí. Pirát, označující se za „sběratele“, tvrdí, že má snímky zhruba stovky celebrit včetně Kim Kardashianové, Kate Uptonové nebo Rihanny. Některé osobnosti ale pravost fotografií popřely.

Fotografie nezůstanou jen v mobilu

Případem se začala zabývat FBI, potvrdil mluvčí úřadu agentuře AP. Má se za to, že k některým snímkům se hacker dostal prostřednictvím cloudů, jako je například služba Applu iCloud. Tak tomu ale zřejmě nebylo v případě Winsteadové, protože obrazový materiál na iCloud je k dispozici on-line pouze 30 dní.

Vzdálené servery, takzvané cloudy, slouží jako internetová úložiště pro zálohování obsahu elektronických zařízení, jakými jsou například chytré telefony.

Firma Apple zjišťuje, zda někdo mohl do úložišť proniknout neoprávněně. Mluvčí společnosti Natalie Kerrisová řekla agentuře Reuters, že pro firmu je zachování soukromí uživatelů na prvním místě.

Experti však upozorňují na to, že piráti se často dostanou do soukromí lidí vinou jejich nedbalosti. Lidé by například neměli volit jednoduchá zabezpečovací hesla a pamatovat také na rizika, která přináší synchronizace jednoho elektronického zařízení s dalšími. „Je důležité, aby celebrity i veřejnost věděly, že fotografie a data nezůstávají jen v zařízeních, která je pořídila,“ upozornil pro BBC bezpečnostní analytik Ken Westin.

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Před několika lety vyšetřovala FBI jiný případ choulostivých fotografií celebrit, upozornila ČTK. Jeden z hackerů byl poté odsouzen na deset let. Muž z Floridy kradl více než rok informace z počítačů celebrit a kompromitující obrázky rozesílal přes internet. Jeho oběťmi se staly například zpěvačka Christina Aguilerová nebo herečky Scarlett Johanssonová a Mila Kunisová.

Reklama

Výběr článků

Načítám