Hlavní obsah

FBI je na stopě pachatelům největší krádeže umění před 23 lety

Novinky, rei
Boston

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v pondělí oznámil, že identifikoval osoby podezřelé z největší krádeže v USA, která se udála v bostonském Muzeu Isabelly Stewartové Gardnerové před 23 lety. Zloději za 81 minut z galerie odnesli 13 mistrovských děl v hodnotě 500 miliónů dolarů.

Foto: www.fbi.gov

Mezi ukradenými obrazy je Rembrandtův autoportrét

Článek

Zástupci FBI uvedli, že podezřelí z "největší krádeže v dějinách" byli pouze identifikováni, nikoliv zadrženi. Zloděje už nelze stíhat, jelikož uběhla doba promlčení. Vyšetřovatelé i vedení muzea ale doufají, že se podaří nalézt ukradená díla a vrátit je zpátky.

Foto: www.fbi.gov

Zloději si odnesli také Vermeerův obraz nazvaný Koncert

FBI zřídil internetové stránky věnované pouze tomuto případu a muzeum nabízí odměnu pět miliónů dolarů (zhruba 99 miliónů korun) za informace vedoucí k znovunabytí děl.

„Pevně věřím, že se nám obrazy vrátí,“ řekl šéf ostrahy muzea Anthony Amore televizi ABC. I když mají ukradená díla vysokou hodnotu, podle expertů si zloději nemůžou dovolit je prodat, jelikož jsou v uměleckém světě i 23 let od svého zmizení známá.

Stačilo 81 minut

Krádež se udála 18. března 1990, když město oslavovalo svátek svatého Patrika. Dvojice mužů převlečených za policisty se hodinu po půlnoci dostala do muzea bočním vchodem poté, co se jí podařilo umluvit ochranku. Uvnitř pak strážce spoutali a začali postupně uvolňovat obrazy z rámů, aniž by je rušil alarm.

Za 81 minut odešli i s 13 ukradenými mistrovskými díly. Na místech, kde Rembrandtovy, Degasovy, Manetovy a Vermeerovy obrazy visely, zůstávají dodnes holé stěny.

Reklama

Výběr článků

Načítám