Hlavní obsah

Exšéfa CIA Petraeuse mají stíhat za poskytnutí tajných informací milence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a federální prokuratura doporučily zahájit trestní stíhání proti bývalému šéfovi Ústřední zpravodajské služby (CIA) Davidu Petraeusovi. Ten údajně poskytl tajné informace své někdejší milence Paule Broadwellové. Oznámila to v sobotu agentura Reuters s odvoláním na list The New York Times.

Foto: ISAF, Reuters

Generál Petraueus se drží za ruku s Paulou Broadwellovou v Afghánistánu.

Článek

Vyšetřování ministerstva spravedlnosti se podle zmíněného deníku soustřeďuje na otázku, zda Petraeus umožnil novinářce a autorce jeho životopisu Broadwellové přístup ke svému e-mailovému účtu zřízenému CIA a dalším vysoce tajným informacím. Tajné dokumenty byly prý nalezeny v počítači Broadwellové.

Generální prokurátor Eric Holder by měl nyní rozhodnout, zda Petraeuse obvinit.

Čtyřhvězdičkový generál rezignoval na svou funkci v čele CIA v roce 2012 poté, co byla jeho mimomanželská aféra odhalena. Petraeus je rovněž jedním z nejuznávanějších amerických vojenských velitelů poslední doby, když sloužil jako vrchní velitel amerických sil jak v Iráku, tak i v Afghánistánu.

List The New York Times napsal, že Petraeus ministerstvu spravedlnosti sdělil, že nemá zájem o dohodu o vině a trestu, která by mu umožnila vyhnout se soudu.

Dvaašedesátiletý bývalý šéf CIA trvá na tom, že vdané matce dvou dětí Broadwellové (42), která v době jejich milostné aféry sepisovala jeho biografii, neposkytl žádné tajné informace. Poměr mezi generálem a spisovatelkou trval podle médií od listopadu 2011 do července 2012.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám