Hlavní obsah

Exprezident Jimmy Carter má rakovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta (USA
Aktualizováno

Bývalý americký prezident James „Jimmy” Carter má rakovinu a podstoupí léčení v nemocnici v Atlantě. Na nádor se přišlo tento měsíc při operativním odstranění tělíska z jater a ukázalo se, že rakovina se šíří do dalších částí jeho těla. Oznámil to ve středu sám Carter prostřednictvím své neziskové organizace Carter Center.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Jimmy Carter na snímku z listopadu 2014

Článek

Carterovi je 90 let a americkým prezidentem byl za demokraty v letech 1977 až 1981. Bývalá hlava státu zůstává stále aktivní v mezinárodní diplomacii a humanitární sféře.

Carter podle agentury AP sdělil, že si bude muset kvůli léčení upravit pracovní program. Dodal, že úplnější sdělení podá po zjištění faktů o své zdravotní situaci, nejspíše příští týden.

Carter si po odchodu z Bílého domu zvolil roli vyjednavače ve světových konfliktech. V mírových iniciativách od Haiti až po Severní Koreu se angažuje dodnes.

Jeho zásluhy na poli lidských práv mu v roce 2002 vynesly Nobelovu cenu za mír. Carter je jedním ze čtyř žijících amerických exprezidentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám