Hlavní obsah

Exploze rachejtlí rozmetala mexické tržiště, přes tři desítky mrtvých

– Ciudad de México • Aktualizováno

Na 36 stoupl počet obětí úterního výbuchu na tržišti se zábavní pyrotechnikou San Pablito na jižním předměstí metropole Mexika. Oznámil to prokurátor federálního státu Mexiko Alejandro Gómez. Výbuch zcela smetl stánky v okruhu několika desítek metrů a poškodil i několik okolních budov. Zraněných je 72.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze na tržišti s rachejtlemi v MexikuVideo: Reuters

 
Článek

„Na místě jsme našli 31 těl bez života,” sdělil Gómez podle listu International Business Times. Dalších pět lidí zemřelo po převozu do nemocnice, kde  podlehli svým zraněním. Zatím se podařilo identifikovat jen dvě oběti, jednou je desetiletá dívka.

„Tržiště zcela zmizelo,” dodal zástupce civilní ochrany Luis Felipe Puente, podle kterého je mnoho zraněných v kritickém stavu. Většina jich utrpěla vážné popáleniny, někteří na 90 procentech těla. Zraněných  je celkem 72, z toho 37 mužů, 25 žen a deset nezletilých.

Podle svědků byla v úterý odpoledne na vině neopatrnost. „Byla odpálena raketa, která letěla na místo, kde bylo mnoho dalších raket,” citoval jednoho z nich list International Business Times.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Spáleniště na tržnici v mexickém Tultepecu po výbuchu pyrotechniky

Úřady krátce po explozi vyzvaly místní obyvatele, aby se nezdržovali v okolí epicentra výbuchu z obav z možných dalších explozí. Podle televizní stanice Milenio zahalil oblast Tultepecu ihned po výbuchu hustý bílý dým, který zkomplikoval koordinaci zásahu záchranářů a hasičů. Těm trvalo tři hodiny, než dostali požár pod kontrolu.

Tržnici San Pablito zasáhl požár již před 11 lety před oslavami státního svátku. I tehdy to bylo po explozi. O rok později oheň zničil stovky stánků s vystaveným zbožím.

Reklama

Výběr článků

Načítám