Hlavní obsah

Džihádisté mohou zamořit města radioaktivitou šířenou z dronů, varoval Obama

Washington
Aktualizováno

Útoky Islámského státu na svobodný svět by mohly brzy nabýt daleko zákeřnějších rozměrů, vyplývá z jednání státníků na summitu o jaderné bezpečnosti. Zejména Američané podle agentury Bloomberg probírali, jak reagovat na možný plán džihádistů rozesít prostřednictvím dronů nad metropole Západu vysoce radioaktivní materiál. Jeden takový útok by mohl naráz připravit o život tisíce lidí a učinit města dlouhodobě neobyvatelná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Víme, že čelíme teroristům, kteří usilují o to zabít co nejvíce lidí. A použijí k tomu cokoliv, k čemu se dostanou,“ potvrdil následně podle listu The Daily Mail britský ministerský předseda David Cameron.

Zatímco skutečnou jadernou hlavici dokážou vzhledem k technické náročnosti teroristé sestrojit jen těžko, výroba takzvané špinavé bomby by pro ně nebyla problém. Stačilo by použít běžnou výbušninu, která by radioaktivní materiál rozmetala po okolí.

Takovým materiálem podle amerického senátora a šéfa Iniciativy jaderná hrozba Sama Nunna disponují výzkumná střediska, vysoké školy, zdravotnická zařízení a další instituce v asi 130 zemích světa, včetně Česka.

„Už jsme zaznamenali, že se Islámský stát zajímal o koupi dronů. Mnoho summitů je o tom, jak se vypořádat s věcmi, které už se staly, tenhle byl však o tom, abychom něčemu předešli,“ řekl dále Daily Mailu nejmenovaný zdroj z britské delegace.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama na závěru summitu o jaderné bezpečnosti

Špinavá bomba k mání na webu

Podle informací agentury Bloomberg vykreslil před státníky z padesáti zemí temný scénář jednoho z možných budoucích útoků sám americký prezident Barack Obama. Hovořil o možnosti, že si teroristé zakoupí radioaktivní materiál na takzvaném dark webu, tedy šifrované části internetu.

Šéf Bílého domu se - opět podle nejmenovaného zdroje agentury Bloomberg - přítomných státníků ptal, jak konkrétně by reagovaly vlády v jejich zemích, kdyby tajné služby zjistily, že se takový obchod sjednává. Bylo by totiž nutné v co nejkratším možném čase zajistit všechen potenciálně nebezpečný radioaktivní materiál v zemi. To by ovšem zabránilo nejhoršímu jen v případě, že by prodejci nabízeli radioaktivní materiál, kterým ještě fyzicky nedisponují.

Jednotlivé odpovědi státníků nejsou nicméně známy, protože jednání probíhalo za zavřenými dveřmi.

K hrozbě zneužití dronů pro jaderný útok se veřejně vyjádřila jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje. „(Ano) Musíme reagovat na riziko, že budou zneužity drony k rozšíření radioaktivity nebo že se podaří infiltrovat jadernou elektrárnu,“ prohlásila už ve čtvrtek.

Za eskalací může být incident s ruským bombardérem

Ruský internetový list Gazeta.ru odhadl, že konflikt o Karabach mohly vystupňovat ázerbájdžánské úřady, aby znemožnily čerstvé turecké pokusy urovnat roztržku s Moskvou po sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami. Ankara je vnímána jako nejbližší spojenec Baku a turecká roztržka s Ruskem prý obě země ještě více sblížila.

Ázerbájdžánští experti ale namítají, že eskalace nevyhovuje ani Baku. Mohly by se tak promarnit ústupky režimu vůči Západu, jako bylo propuštění politických vězňů. List připustil, že bojechtivost vojáků se mohla vymknout kontrole. Připomněl také analýzu americké společnosti Stratfor, podle které by v pozadí prudké změny situace mohl být zájem Ruska posílit svou přítomnost v regionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám