Hlavní obsah

Džihádista Ringo se vyhne smrti. Přiznal se ke členství v IS a mučení Američanů

Alexandria

Bývalý britský občan Alexanda Kotey se u federálního soudu v Alexandrii v USA ve čtvrtek přiznal, že se jako člen teroristické organizace Islámský stát (IS) podílel na vraždách amerických zajatců v Sýrii. Kotey, známý také jako džihádista Ringo, patřil mezi čtveřici přezdívanou v IS kvůli původu a přízvuku Beatles. Přiznal se ke všem osmi bodům obžaloby, ačkoliv dříve vinu odmítal. Přiznání mu umožní vyhnout se trestu smrti.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Alexanda Amon Kotey na snímku z roku 2018.

Článek

„Kotey tváří v tvář drtivým důkazům učinil nezávislé rozhodnutí přiznat se ke svým zločinům,“ uvedl zástupce týmu žalobců Raj Parekh.

Přiznal se mimo jiné k braní zajatců, které vedlo k jejich smrti, a ke spiknutí s cílem vraždit americké občany. Kotey uzavřel dohodu s americkou vládou, že jí poskytne veškeré informace o svých aktivitách v Sýrii. Sedmatřicetiletý obžalovaný slíbil plnou spolupráci. To zahrnuje i setkání s pozůstalými po obětech, jež zemřely jeho rukou, pokud o to požádají.

Koteyovi v USA hrozil trest smrti, po intervenci Británie dostane doživotí, se kterým Kotey předem souhlasil, uvedla agentura Reuters.

Spojené státy delší dobu žádaly Británii o spolupráci v případu, ale společný postup blokoval odlišný postoj obou zemí k trestu smrti. Před rokem Američané svolili, že v případě uznání viny obžalovaného nepopraví. Obě země se dohodly, že prvních 15 let trestu stráví Kotey v USA, pak bude převezen do Británie, kde se narodil a kde čelí dalším obviněním. Kvůli podílu na terorismu mu Londýn již dříve odebral občanství. Soud vynese verdikt 4. března 2022.

Britští teroristé budou moci být stíháni v USA, Londýn předal důkazy o katech z IS

Amerika

Vražední „Beatles“

Kotey patřil ke čtyřčlenné skupině radikálů IS, jež stojí za vraždami západních novinářů včetně Američanů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa, humanitárních pracovníků Kayly Muellerové a Petera Kassiga a syrských vojáků z let 2014 a 2015. Skupina zavraždila i další zajatce – britského taxikáře Alana Henninga, skotského humanitárního pracovníka Davida Hainese a dva Japonce. Kvůli britskému přízvuku se skupině radikálů přezdívalo podle slavné britské kapely Beatles.

Kotey byl s dalším členem skupiny „džihádistou Georgem“ (vlastním jménem El Shafee Elsheikh) zadržen v roce 2018. Další člen této skupiny radikálů, její vůdce Mohammed Emwazi, známý jako „džihádista John“, byl zabit v roce 2015.

Čtvrtý člen vražedných Beatles „Džihádista Paul“ Aine Davis si odpykává trest v tureckém vězení, uvedly agentura AP a stanice BBC.

Brutální mučení

Čtyřiadvacetistránková obžaloba obsahuje dlouhý seznam mučicích praktik, kterých se podle vyšetřovatelů Kotey a jeho společník Elsheikh dopustili na zajatcích. Mimo jiné zmiňuje elektrické šoky, dvacetiminutové bití dřevěnými holemi, nucení zajatců, aby se spolu prali, či takzvaný waterboarding, tedy simulované tonutí, které používaly i americké tajné služby při výsleších radikálů.

Dva britské džihádisty ze skupiny IS zvané Beatles obvinili z terorismu

Amerika

Elsheikha čeká soud v lednu, Kotey proti němu nebude muset svědčit. Podle BBC není jasné, zde se Elsheikh také domluvil na přiznání výměnou za doživotí.

Označování teroristů po slavné skupině znechutilo bubeníka Beatles Ringo Starra. „Co (džihádisté) dělají, je proti všemu, co Beatles zastávali,“ uvedl v minulosti. „Všichni čtyři jsme byli absolutně pro mír a lásku,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám