Hlavní obsah

Dva Američany uznali vinnými z rasistické vraždy imigranta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scranton

Dva Američané byli ve čtvrtek v pennsylvánském Scrantonu uznáni federálním úřady vinnými z toho, že 12. července 2008 ubili ilegálního imigranta z Mexika. Vinní byli ve všech bodech obžaloby, tedy i ze zločinu z nenávisti, jak se označují v USA rasistické zločiny. Obvinění z vraždy 25letého Luise Ramireze byli nejprve soudem státu Pennsylvania zproštěni, uvedla CCN.

Článek

Dvacetiletý Derrick M. Donchak a o dva roky mladší Brandon J. Piekarsky byli původně obviněni z vraždy, nakonec je však státní soud soudil jen za násilné napadení. Federální soud je ale obvinil také ze zločinu z nenávisti. Donchak byl navíc obviněn z toho, že se snažil zločin utajit.

„Čtyři lidé napadali dalšího člověka kvůli jeho rase a protože si nepřáli, aby lidé jako on žili v jejich městě,“ uvedl žalobce Myesha K. Braden k útoku skupiny hráčů amerického fotbalu na Ramireze.

I svědci uvedli, že před a při útoku byly použité rasistické výrazy. Opakovaně říkali Ramirezovi, že nechtějí přistěhovalce za sousedy. „Tohle je Amerika. Vrať se do Mexika,“ křičeli na něj. Pak Ramiréze napadli. Když upadl, tak ho kopali do hlavy.

Nespokojení obhájci

Obhájci tvrdili, že útok byl způsoben "především testosteronem", alkoholem a tím, že jednoho ze čtveřice Ramirez honil a měl větší chuť se prát než oni sami. „Nehrálo roli, jestli Ramirez byl bílý, černý, Hispánec nebo světle zelený,“ pravil Donchakův obhájce William Fetterhof.

Navíc míní napadnout fakt, že oba byli souzeni dvakrát za týž zločin, protože se vládě nelíbil verdikt státního soudu. Údajně také není prokázáno, že by věděli, že Ramirez žije v sousedství, dodává Piekarského obhájce.

Poroto složená jen z bílých se o verdiktu radila šest a půl hodiny. O trestu se rozhodne 24. ledna, oběma hrozí doživotí.

Poroto složená jen z bílých se o verdiktu radila šest a půl hodiny. O trestu se rozhodne 24. ledna, oběma hrozí doživotí.

Do té doby musejí zůstat za mřížemi, soudce omítl jejich propuštění na kauci, protože šlo o násilný trestný čin.

Donchakovi při čtení verdiktu poklesla hlava a jeho rodiče plakali. Piekarského matka uvedla, že se odvolají.

Policejní spiknutí 

Příští rok navíc čeká soud tři policisty z města Shennandoah, s jejichž pomocí se Donchak pokoušel zločin utajit. Matka Peikarského měla s jedním z tamních policistů poměr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám