Hlavní obsah

Důkazy jsou jasné, boeing sestřelili separatisté raketou od Rusů, tvrdí Kerry

Důkazy svědčí o tom, že raketu proti malajsijskému letadlu odpálili ukrajinští separatisté, jimž zbraň dodalo Rusko. V rozhovoru na televizní stanici CNN to v neděli řekl americký ministr zahraničí John Kerry. Spojené státy na základě satelitních snímků vědí, kdy byla raketa odpálena a jakou měla dráhu. Ukrajina podle Kerryho v dané oblasti a v daném čase žádné podobné zbraně neměla.

Foto: Gary Cameron , Reuters

Ministr zahraničí USA John Kerry

Článek

„Víme jistě, že Ukrajinci v dané oblasti a v daném čase žádný takový systém neměli," řekl americký ministr. Podíl separatistů na sestřelení civilního letounu podle něj potvrzuje i zachycená konverzace vzbouřenců na sociálních sítích.

„Je docela jisté, že systém byl převezen z Ruska a předán separatistům," pokračoval Kerry. Informace, které mají USA k dispozici, „očividně a jasně ukazují na separatisty", prohlásil.

Kerry: Rusko převáží na Ukrajinu těžkou techniku

V rozhovoru na televizní stanici NBC pak v neděli Kerry řekl, že vše, co se nyní děje, je „skutečně groteskní". Ruský prezident Vladimir Putin „jedná přesně opačně, než vyhlašoval, že bude jednat". Rusko podle ministra "podporuje separatisty, zásobuje separatisty, podněcuje separatisty a cvičí separatisty. Teď se musí postarat, aby se situace změnila."

Kerry v neděli poskytl interview všem hlavním zpravodajským televizím v USA. V rozhovoru se zpravodajem televize Fox potvrdil, že Rusko podle amerických informací přepravilo během posledního měsíce na Ukrajinu zhruba 150 kusů těžké vojenské techniky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám