Hlavní obsah

Dosloužili. Americké letectvo propustilo první neočkované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké letectvo propustilo ze svých řad prvních 27 vojáků, kteří se odmítli podrobit povinnému očkování proti nemoci covid-19. Médiím to potvrdila mluvčí letectva Ann Stefaneková. Podle agentury AP je letectvo první složkou americké armády, která začala jednat v důsledku odmítání vakcín.

Foto: Profimedia.cz

Znak amerického letectva

Článek

U všech propuštěných se jedná o příslušníky, kteří teprve nedávno narukovali. Armáda neupřesnila, zda byli propuštěni takzvaně „beze cti”.

Pentagon už dříve uvedl, že povinné očkování proti koronaviru se bude týkat všech členů armády. Těch, kteří jsou v aktivní službě, v národní gardě, i vojáků v záloze.

Američané se bojí, co Čína zjistí o jejich zbraních

Zahraniční

Každý z útvarů armády si ale mohl stanovit vlastní lhůty a postupy. Letectvo si stanovilo nejbližší termín ze všech a mělo mít všechny členy naočkované do 2. listopadu.

Naočkováno 97 procent příslušníků letectva

Podle informací amerického letectva odmítlo očkování zhruba 1000 vojáků a dalších 4700 požádalo o výjimku. Nicméně 97 procent členů je buď naočkováno, nebo podstoupilo alespoň první dávku.

Ministr obrany Lloyd Austin k tomu řekl, že očkování je klíčové k udržení dobrého zdravotního stavu jednotek a jejich schopnost reagovat na krize národní bezpečnosti.

Ani jeden ze 27 propuštěných členů o výjimku nežádal a ani v jednom případě nebyl důvod k neočkování jejich zdravotní stav. Ze služby byli propuštěni za neuposlechnutí rozkazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám