Hlavní obsah

Došlo i na herce Johna Wayna, v USA chtějí strhnout jeho sochu a vygumovat jméno

– Santa Ana, USA
Novinky, pal

Demokraté z Orange County ve státě Kalifornie žádají, aby letiště pojmenované po hvězdě stříbrného plátna Johnu Waynovi dostalo nové jméno a současně se strhla jeho socha. Herec v 70. letech poskytl časopisu Playboy rozhovor, v němž pronesl nevhodné poznámky na adresu černošské menšiny v USA.

Foto: Profimedia.cz

Hvězda stříbrného plátna herec John Wayn

Článek

Představitelé Demokratické strany třímilionového okresu Orange County schválili usnesení, v němž odsoudili Waynovy „rasistické a bigotní výroky“, které pronesl v rozhovoru pro časopis Playboy v roce 1971. Zároveň požádali radu okresu, aby se odstranila Waynova socha a přejmenovalo Letiště Johna Wayna na původní název Letiště Orange County, napsal list Los Angeles Times.

V USA hromadně padají i další sochy

Zahraniční

„Už v minulosti jsme se o to pokoušeli. Teď uděláme vše pro to, abychom do dotáhli,“ uvedla předsedkyně Demokratické strany v Orange County Ada Briceñová.

Snaha zbavit se spojitosti s dlouholetým obyvatelem Orange County legendární filmovou hvězdou Johnem Waynem je podle demokratů způsob, jakým se přihlásili k „národnímu hnutí za odstranění symbolů bílé nadvlády“.

Nebral si servítky

Wayne osm let před svou smrtí poskytl časopisu Playboy rozhovor a v něm se objevilo několik prohlášení, která byla namířena proti černochům, indiánům a komunitě LGBTQ+.

L'Oréal už na své kosmetice nebude uvádět odkaz na bělicí účinky

Ekonomika

„Věřím v nadvládu bílých do té doby, dokud nebudou černí vzdělaní do té míry, aby mohli převzít odpovědnost za vlastní činy. Nezodpovědným lidem nemůžete nabízet vedoucí místa a rozhodovací pozice,“ prohlásil herec v rozhovoru.

Wayne také řekl, že i když otrokářství odsuzuje: „Necítím vinu za to, že pět nebo deset generací zpátky byli tito lidé otroky.“

Žádné výčitky necítil Wayne ani vůči původním obyvatelům Ameriky. „Nemám pocit, že bychom udělali něco špatně, když jsme si od nich vzali tuto skvělou zemi. ...Ta naše takzvaná krádež země byla jen otázkou přežití,“ řekl Wayne v rozhovoru pro Playboy a k tématu dodal: „Byla tu spousta lidí, kteří potřebovali půdu a Indiáni si ji sobecky chtěli nechat jen pro sebe.“

Odpůrcům rasismu vadí britská medaile s archandělem Michaelem. Připomíná prý smrt Floyda

Evropa

Ani LGBTQ+ komunitu herec nešetřil. Filmy jako Bezstarostná jízda a Půlnoční kovboj označil za zvrácené a jejich hlavní postavy nazval „buzíky“.

Představitel Orange County Don Wagner, pod kterého dotčená záležitost spadá, se dosud k požadavkům demokratů nevyjádřil. Musí se prý více seznámit s meritem věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám