Hlavní obsah

Do Česka míří americký ministr obrany Mattis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vojenskou přehlídku ke 100. výročí vzniku Československa přiletí 28. října do Prahy americký ministr obrany James Mattis. Lidovým novinám (LN) to potvrdil český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

Foto: Reuters

Americký ministr obrany James Mattis

Článek

Program několikahodinové návštěvy amerického ministra se podle něj stále upravuje. Mattis navštíví kromě Česka také některé další evropské země.

„Bezprostředním důvodem pro pozvání byla účast na vojenské přehlídce,” uvedl k Mattisově návštěvě Prahy Kmoníček. Dodal, že česká diplomacie původně vyjednávala o návštěvě amerického viceprezidenta Mika Pence, který ale vzhledem k nadcházejícím volbám do Kongresu USA nemohl přijet.

Možná půjde i za Zemanem

Roli v pozvání amerického ministra obrany podle LN sehrály také zvažované nákupy vojenské techniky pro českou armádu. Ta chce v blízké budoucnosti nakupovat za desítky miliard korun nové vrtulníky, radary, děla nebo bojová vozidla pěchoty.

„Američané samozřejmě vnímají, že od vstupu do NATO jsme ještě nikdy nic nekoupili se značkou made in USA. To samozřejmě vyvolává vyšší míru aktivity na straně USA,” uvedl Kmoníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám