Hlavní obsah

DNA zabijáka z Newtownu prozkoumají vědci, budou hledat mutace

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci Connecticutské univerzity prozkoumají DNA Adama Lanzy, který 14. prosince postřílel v Newtownu matku, 20 školáků a dalších pět dospělých. V první takové analýze masového vraha se zaměří na genové odchylky, které mohou stát za jeho jednáním.

Foto: Profimedia.cz

Adam Lanza na fotografii ze střední školy

Článek

„Je známo, že některé mutace jsou spojeny minimálně s agresívním, ne-li přímo násilným chováním,“ citoval britský list The Daily Mail profesora lékařství Arthura Beaudeta z Texasu.

Podle něj sice nemůže žádná ze zjištěných mutací plně objasnit jednání masových vrahů, ale někteří mohou přece jen mít genové odchylky, „jež mohou spustit schizofrenii a s ní spojené násilné chování“, řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rekonstrukce jednotlivých kroků školního vraha z ConnecticutuVideo: Reuters

„Podle mne se o tom můžeme a měli bychom se dozvědět víc,“ dodal tento expert s tím, že poznatky přispějí k prevenci tragických událostí, jakou byl masakr v connecticutské škole. Beaudet zároveň varoval před unáhlenými závěry. Rozbor genů kteréhokoli vraha totiž skrývá riziko diskriminace či „ocejchování“ osob s podobnými genovými rysy, uvedl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zveřejnila identitu obětí školního masakru v NewtonuVideo: Reuters

Analýzu DNA 20letého vraha Lanzy zadal koroner státu Connecticut Wayne Carver, jemuž připadl těžký úkol ohledat v newtownské škole zkrvavená těla postřílených dětí. Vyšetřování bezprostředního motivu jeho počínání dosud nedospělo k jednoznačnému závěru.

Ví se, že Lanza byl samotář, trpěl duševní vývojovou vadou, kvůli níž měl problém navazovat kontakt s okolím, a ve sklepě domu své matky hrával na počítači násilné hry.

Použil matčinu pušku

Lanza zastřelil nejdříve doma svou matku a pak se přesunul do místní školy, kde zabil dvacet dětí a pět učitelů. Vstupní dveře do školy rozstřílel, aby se dostal dovnitř. Všechny oběti včetně matky byly střeleny opakovaně. Lanza k tomu použil matčiny legálně držené zbraně, poloautomat Bushmaster AR-15 a pistole Glock a Sig Sauer. Většinou střílel z pušky, Glockem se potom zastřelil.

Policie uvedla, že vystřelil stovky ran. Použil také munici, jež se má v těle roztrhnout a způsobit co největší újmu. V autě, v němž se přesunul ke škole, měl připravenou ještě brokovnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Adam Lanza nebyl při střelbě pod vlivem léků

Connecticutská policie nenašla žádné důkazy, že by Adam Lanza, který v pátek zastřelil 26 lidí, bral léky na případnou duševní nemoc. Není ani jasné, zda u něj...

Střelecká lobby po masakru zmlkla

Jinak sebevědomá a mocná střelecká lobby – považovaná v USA za nejsilnější – v rozjitřeném ovzduší po masakru v Newtownu rázem utichla a stáhla se dokonce...

Výběr článků

Načítám