Hlavní obsah

Dívku odsoudili na 18 let za zabití sestry podle hry Mortal Kombat

Právo, Novinky, ČTK, mif, aš, Rocky Moutain News, The Coloradoan
GREELEY

Sedmnáctiletou Američanku Heather Trujillovou poslal ve středu soud v coloradském Greeley za mříže na 18 let za její podíl na smrti sedmileté nevlastní sestry, kterou měla hlídat se svým přítelem. Umlátili ji k smrti podle scény z počítačové hry Mortal Kombat, kterou zrovna hráli.

Článek

Trujillová se svým přítellem měli 6. prosince za úkol hlídat sedmiletou Zoe Garciovou. Místo toho ji ale bili, kopali a mlátili s ní o podladu. Vyšetřovatelům řekli, že napodobovali scény z počítačové hry Mortal Kombat, kterou to odpoledne hráli. Poté, co umlátili Zoe, vrátili se ke hře. Holčička zemřela na zranění hlavy.

Trujillová dostala nejvyšší možný trest 18 let. Podle soudce nešlo o nešťastnou náhodu. Možná však bude zavřená jen šest let v v převýchovném zařízení pro mladistvé výměnou za to, že se v květnu k činu přiznala a za slib, že bude vypovídat proti svému příteli, sedmnáctiletému Lamaru Robertsovi. Roberts je obviněn z týrání dítěte s následkem smrti.

Předběžné slyšení v jeho případu se má konat 10. července.

Děti jsou agresivní kvůli hrám, shodli se psychologové

"Velká část provedených výzkumů potvrdila u mladých lidí, kteří trávili čas u násilných her, jejich zvýšenou agresivitu," řekla Jessica Nicollopvá z floridské university Saint Leo, která se podílela na analýze dlouholetých průzkumů.

Její slova potvrdilo několik set učitelů, kteří uvedli, že mladí hráči ve věku mezi 13 a 15 lety jsou nepřátelští nejen vůči svým vrstevníkům, ale i autoritám, se kterými jsou často v ostrém sporu ve snaze obhájit své postoje a názory.

Výsledky analýzu považuje za velice závažné Asociace amerických psychologů (APA), která vyzvala k omezení násilí ve hrách a jiných multimediálních titulech, určených dětem a mladistvým.

Mladí lidé neodlišují virtuální a skutečný svět

Podle stanoviska organizace APA jsou hry zhoubné tím, že se jejich uživatel příliš vžívá do role hlavních hrdinů či darebáků, kteří páchají násilnou a jinou činnost. Mnoho psychologů soudí, že účinek násilí ve hrách na chování dětí je zcela totožný s dopadem podobných scén, které jsou obsahem například televizního vysílání.

"Rodiče si však mohou sednout s dítětem k obrazovce a vysvětlit mu, co která část filmu ve skutečnosti znamená, avšak je mnohem obtížnější udělat to u videoher," soudí psycholog Joaquim Ferreira.

Zakázat násilné hry chtěla loni i Evropská unie poté, co Sebastian Bosse začal pálit kolem sebe na střední škole v Emsdettenu. Zranil 37 osob, pak se zabil. Podle policie byl závislý na hře Counter-Strike. Ministři se však na zákazu nedohodli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám