Hlavní obsah

„Diplomatický blitz“: Johnson vyráží jednat do Evropy ve snaze zabránit válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Diplomatický blitz, píše deník Daily Mail o výpravě britského premiéra Borise Johnsona po Evropě. Při ní bude hovořit s řadou státníků ve snaze odvrátit invazi ruských sil na Ukrajinu. Server Politico o víkendu napsal, že by Rusko mohlo zaútočit už ve středu 16. února, Kreml to odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Krize na ukrajinských hranicích dosáhla kritického bodu. Všechny informace naznačují, že Rusko může přistoupit k invazi na Ukrajinu kdykoli. To by mělo katastrofální důsledky jak pro Ukrajinu, tak pro Rusko,“ řekl Johnsonův mluvčí.

Britský premiér údajně stále vidí příležitost pro deeskalaci napětí pomocí diplomacie, a proto tento týden absolvuje další várku rozhovorů s evropskými státníky.

NATO přitvrzuje. Buď diplomacie, nebo posílíme jednotky na východě

Zahraniční

Downing Street nespecifikovala, koho přesně Johnson navštíví, ale dá se předpokládat, že bude mít zájem jednat zejména s hlavami severských a pobaltských států.

Tento týden se bude diplomaticky činit také německý kancléř Olaf Scholz. Ten bude v pondělí jednat v Kyjevě a následně se přesune do Moskvy.

Útok už ve středu?

Ukrajinskou krizi v posledních hodinách vyhrotily zprávy o tom, že je ruská invaze blízko. Jake Sullivan, který působí jako bezpečnostní poradce amerického prezidenta Joea Bidena, bez dalších podrobností uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin by mohl nařídit invazi ještě před koncem olympijských her v Pekingu, tedy před 20. únorem.

Rusko by mohlo zaútočit na Ukrajinu ve středu, napsal americký server

Evropa

Americký server Politico s odvoláním na tři zdroje z Washingtonu, Londýna a Ukrajiny následně datum napadení upřesnil na 16. února. Americké tajné služby už údajně své partnery s těmito informacemi seznámily.

Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby ovšem v neděli řekl, že takové zprávy nemůže potvrdit.

Putin se*e na vaše sankce, tvrdí ruský velvyslanec

Evropa

„Pokud máte vy nebo kdokoli jiný další informace o stoprocentní ruské invazi počínající 16. únorem, předejte nám je, prosím,“ sdělil americké administrativě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám