Hlavní obsah

Dílčí úspěch Trumpa. Odvolací soud pozastavil vydání materiálů ohledně útoku na Kapitol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Odvolací soud ve Washingtonu vyhověl žádosti bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa a dočasně pozastavil vydání citlivých materiálů Bílého domu ohledně lednového útoku na Kapitol. O záznamy žádali vyšetřovatelé.

Foto: Erin Scott, Reuters

Vojáci za plotem, který je obehnán kolem budovy Kapitolu.

Článek

Národní archiv, federální agentura uchovávající prezidentské spisy, byl přitom připraven od pátku tyto materiály vydávat. Jedná se o stovky stran dokumentů, ale také videoklipů či zvukových záznamů.

Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda měl Trump o útoku na Kapitol ponětí, než k němu došlo. Trump nejprve spor u obvodního soudu prohrál.

Soudkyně Tanya Chutkanová to odůvodnila tím, že si bývalý prezident nemůže nárokovat exekutivní výsadu nad dokumenty Bílého domu, které si vyžádal výbor Sněmovny reprezentantů pro vyšetřování útoků na Kapitol.

Soudkyně odmítla Trumpovu snahu zabránit vydání dokumentů o vpádu do Kapitolu

Amerika

Odvolací soud Trumpovi vyhověl a dočasně pozastavil vydání materiálů. Exprezident se ale 30. listopadu musí k soudu dostavit a podat vysvětlení, na jehož základě může soud následně vydání materiálů zcela pozastavit nebo znovu povolit.

Trump dříve argumentoval tím, že jsou materiály pokryty právní doktrínou známou jako exekutivní výsada, která chrání důvěrnost některé komunikace Bílého domu.

Žádost výboru o vydání materiálů označil za „nezákonnou rybářskou výpravu, která je odpoutána od jakéhokoli legitimního legislativního účelu”.

Trumpovi příznivci 6. ledna letošního roku vnikli do Kapitolu poté, co protestovali proti výsledkům prezidentských voleb, v nichž Trump prohrál.

Na budovu Kongresu část demonstrantů zaútočila, a dokonce pronikla do jednacích sálů. Při potyčkách byly zraněny desítky členů ochranky. Celkem pět lidí zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám