Hlavní obsah

Deset bilionů dolarů. Trump chce od Číny reparace za pandemii

Právo, ČTK, BBC, nek

Bývalý americký prezident Donald Trump vyzval Čínu k zaplacení reparací ve výši deseti bilionů dolarů (210 bilionů Kč) za to, že údajně vyvolala celosvětovou pandemii, protože koronavirus prý unikl z laboratoře v čínském Wu-chanu. Současně vybídl země, které mají u Číny dluhy, aby tyto závazky přestaly splácet.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Exprezident Donald Trump při vystoupení v Greenvillu

Článek

Trump tak učinil na sobotním shromáždění republikánů v Greenvillu ve státě Severní Karolína. Setkání využil také ke kritice vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho, který Američany vybízí k nošení roušek a byl také svého času skeptický vůči teorii, že koronavirus unikl z Wu-chanu.

Vládní epidemiolog Anthony Fauci se mýlil téměř ve všech otázkách
exprezident Donald Trump

Trump řekl, že Fauci „není skvělý lékař, ale je skvělý propagátor“. „Ale mýlil se v téměř všech otázkách a mýlil se také ohledně Wu-chanu a laboratoře,“ upozornil.

Na volbách teď záleží, nabádal

Exprezident dále vyzval posluchače, aby v příštích kongresových volbách podpořili jen takové kandidáty, kteří jsou oddaní jemu a republikánským hodnotám.

Komentátoři projev hodnotí jako start aktivnější fáze jeho působení po odchodu z Bílého domu.

Únik z laboratoře? Virologové z Wu-chanu museli v listopadu 2019 do nemocnice

Svět

„Přežití Ameriky závisí na naší schopnosti zvolit republikány na všech úrovních, počínaje průběžnými volbami v příštím roce,“ řekl Trump ve více než hodinovém proslovu před zhruba 1200 republikánskými politiky a aktivisty s poukazem na kongresové volby, které se konají vždy zhruba v polovině funkčního období prezidenta.

Podle agentury AP se očekává, že 74letý exprezident vystoupením odstartoval aktivnější fázi svého působení po odchodu z Bílého domu. Naznačil přitom, že by mohl znovu kandidovat na úřad hlavy státu v roce 2024.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Připravuje sérii dalších mítinků

Po více než čtyřech měsících mimo prezidentský úřad a bez přístupu k účtům na oblíbených sociálních sítích bývalý prezident doufá, že na podobných akcích bude znovu slyšen jeho hlas předtím, než se bude znovu ucházet o prezidentský úřad. Trumpovi poradci už plánují účast exprezidenta na shromážděních ve státech Ohio, Florida, Alabama a Georgia.

Trump zrušil vlastní blog. Po pouhém měsíci

Internet a PC

Někteří čelní představitelé Republikánské strany se však obávají, že vzestup protrumpovských kandidátů v příštích měsících by mohl republikánské úsilí o ovládnutí Kongresu v příštím roce ohrozit. Poslední prezidentské volby prohrál o sedm milionů hlasů poté, co si znepřátelil předměstské voliče tíhnoucí k republikánům, připomněla AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám