Hlavní obsah

Děs předchází nákazu. Jihoameričanky kvůli viru zika podstupují domácí potraty

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Salvador

Strach se šíří rychleji než jakýkoli virus. Důkazem toho jsou množící se případy potratů, které jsou navíc v řadě jihoamerických zemí zakázány, a tak se často provádějí podomácku. To představuje smrtelné riziko pro ženy, jež se pro takový zákrok rozhodnou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vykuřování komárů v LiměVideo: AP

 
Článek

„Interrupce je v rozporu s naším náboženským přesvědčením, ale je lepší nevystavovat dítě riziku,“ svěřila se deníku The Independent šestadvacetiletá Maria De Jesus Riveraová ze Salvádoru, která je ve čtvrtém měsíci těhotenství.

O tom, zda na potrat půjde, se ještě nerozhodla, vážně jej ale zvažuje.

Salvádor, stejně jako další jihoamerické státy, doporučil párům, aby pokud možno odložily početí dítěte nejméně o rok. Pro tisíce rodičů je už ale pozdě. A tito lidé si teď nevědí rady.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Brazilka Gleyse Kelly da Silvaová se svou dcerou Mariou Giovannou, která trpí microcefalií. Odborníci tuto vývojovou poruchu spojují s virem zika.

Virus zika, proti němuž medicína nemá účinnou zbraň, primárně přenášejí komáři. Podle úterního sdělení amerického Střediska pro kontrolu a šíření nemocí (CDC) už ale byl prokázán i přenos z člověka na člověka. S největší pravděpodobností pohlavním stykem. [celá zpráva]

U již narozených dětí a dospělých virus nepředstavuje vážnější riziko, u lidských plodů ale může způsobit nenávratné poškození mozku.

Církev úřadům nevěří

Světová zdravotnická organizace varovala, že se nákaza může rozšířit do celé Ameriky, Afriky i Asie. Katolická církev nicméně výzvy k tomu, aby páry početí dětí odložily, odmítá s tím, že jsou závěry úřadu chybné.

Jen ve zmiňovaném šestimiliónovém Salvadoru bylo zaznamenáno už více než šest tisíc případů nákazy. Nizozemská nezisková organizace Woman at Web se obává masivní vlny potratů vyvolané strachem těhotných žen, a tak začala mezi lidmi napříč Jižní Amerikou distribuovat tablety vyvolávající potrat v časném stadiu těhotenství.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Těhotným ženám nakaženým virem zika se rodí děti s menší hlavou

„Virus se nyní šíří většinou zemí, kde jsou interrupce zakázány, a my máme obrovské obavy, že to povede ke zvýšené míře domácích potratů,“ potvrdila agentuře Rebecca Gomperts z neziskové organizace Woman on Web.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

A lidé, s nimiž novináři mluvili, její slova potvrzují. „Nemůžu říct, že bych to udělala, interrupce je tu zakázána a mohla bych jít do vězení. Znám ale lékaře, kteří by to udělali a nikomu o tom neřekli,” řekla deníku The Independent šestadvacetiletá matka pěti dětí ze Salvádoru Dinora Martinezová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám