Hlavní obsah

Depeše z WikiLeaks se dostaly až k bin Ládinovi, chtějí dokázat žalobci

Novinky, rei
Fort Meade
Aktualizováno

Američtí vojenští žalobci chtějí vojínu Bradleymu Manningovi, obviněnému v souvislosti s únikem čtvrt miliónu depeší diplomatů USA na server WikiLeaks, dokázat, že se materiál dostal i k šéfovi teroristické sítě Al-Káida Usámovi bin Ládinovi. Ve středu to uvedl server New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Bradley Manning

Článek

Předložíme důkazy, že si Usáma bin Ládin od člena Al-Káida vyžádal a obdržel některé z kabelogramů ministerstva zahraničí a armádní zprávy, které Manning předal WikiLeaks, prohlašují žalobci.

Avizují také prezentaci internetové komunikace mezi Manningem a šéfem WikiLeaks Julianem Assangem. V korespondenci se oba muži mají mimo jiné vysmívat článku listu New York Times z března 2010 pojednávajícímu o tom, že Pentagon zařadil WikiLeaks mezi bezpečnostní hrozby.

Proces s Manningem začne v červnu a nikoliv březnu, jak bylo původně plánováno, rozhodla ve středu soudkyně. Proces má trvat zhruba šest týdnů. Bývalému armádnímu analytikovi nasazenému v Iráku, jemuž je teprve 25 let, hrozí doživotí. Mimo jiné je obviněn z napomáhání nepříteli.

Jeho právníci dali dříve na srozuměnou, že by se Manning mohl přiznat k předání depeší WikiLeaks a dalším méně závažným obviněním výměnou za to, že od závažnějších obvinění bude upuštěno. Část nabídky by mohla být přípustná, připustil vojenský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám