Hlavní obsah

Demokraté vzali v USA republikánům sedm křesel guvernérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Demokraté ovládají guvernérské posty téměř v polovině států USA Vítězství demokratů ve volbách do Sněmovny reprezentantů a posílení republikánů v Senátu zastínilo výsledky guvernérských voleb v USA, v nichž se rozhodovalo o obsazení 36 klíčových správních pozic.

Foto: Chris Urso, ČTK/AP

Guvernérem Floridy se stane republikán Ron DeSantis (uprostřed).

Článek

Celostátní statistika ukazuje, že z 50 států drží demokraté guvernérské posty ve 24 a republikáni ve 26. Před volbami byl poměr 17 ku 33.

Za zvlášť cenná vítězství mohou podle expertů demokraté považovat guvernérské posty v Michiganu, Pensylvánii a v Kansasu, kde v prezidentských volbách v roce 2016 vyhrál Donald Trump. Cenný je pro ně i úspěch v Novém Mexiku.[celá zpráva]

Na úrovni parlamentů jednotlivých amerických států se demokratům podařilo plně ovládnout místní Kongresy ve státech Colorado, New York, Illinois a Maine.

Republikáni ale mají i v tomto ohledu v celostátním měřítku stále ještě většinu. Před volbami ovládali dvě třetiny všech státních zastupitelských sborů, nyní mají většinu ve třech pětinách.

Republikáni naopak vyhráli v klíčových státech Florida a v Ohio, které mohou za dva roky rozhodovat o vítězi prezidentských voleb.

Ve státě Georgia demokratická kandidátka Stacey Abramsová stále ještě vítězství republikána Briana Kempa neuznala. Výsledek byl těsný a Abramsová doufá, že bude možné příští měsíc hlasování opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám