Hlavní obsah

Demokrat Kucinich vzdal kandidaturu na amerického prezidenta

Novinky, ČTK, rei, The New York Times
WASHINGTON

Demokratický kongresman Dennis Kucinich, reprezentující nejvíce levicové křídlo své strany, odstupuje z boje o nominaci na prezidentské křeslo. Řekl to ve čtvrtek v rozhovoru pro clevelandský deník The Plain Dealer. Svou odstoupení má oficiálně oznámit během pátečního dne.

Článek

"Chci dále sloužit v Kongresu," uvedl jednašedesátiletý někdejší starosta Clevelandu. V zákonodárném sboru od roku 1996 zastupuje Ohio a už v březnu by měl svést boj se čtyřmi dalšími demokratickými zájemci o tuto funkci.

Kucinich v minulosti zaujal marnou snahou zřídit ministerstvo míru či sesadit viceprezidenta Dicka Cheneyho. Ve kampani požadoval okamžitý odchod amerických vojáků z Iráku. Kucinich zdůrazňoval, že byl z demokratických kandidátů jediný, kdo volil proti invazi do Iráku.

Avšak v Iowě a Nevadě nezískal žádného volitele a v primárkách v New Hampshiru jen jedno procento hlasů.

Jak si Kucinich vedl v jednotlivých státech státdatumpořadízískané hlasy Iowa3. lednamezi posledními třeminecelé procentoNew Hampshire8. lednapátý1 procento Michigan15. lednatřetí4 procenta Nevada19. lednamezi posledními třeminecelé procento

O demokratickou nominaci zápolí někdejší první dáma Hillary Clintonová, černošský senátor Barack Obama, bývalý senátor John Edwards a další přesvědčený pacifista Mike Gravel, který však prakticky už s kampaní ustal.

Z voleb už odstoupili senátoři Joe Biden a Christopher Dodd a guvernér Nového Mexika Bill Richardson.

Nominační stranické sjezdy se uskuteční koncem léta. Nového prezidenta pak budou Američané volit v listopadu.

Kucinich svou nominaci oznámil 11. listopadu 2006.

Dennis John Kucinich

Narodil se 8. října 1946 v Clevelandu otci chorvatského a matce irského původu.

Někdejší clevelandský starosta se o post na radnici poprvé ucházel v jedenadvaceti letech, do městské rady ho ale zvolili až za dva roky. Do úřadu starosty nastoupil v roce 1977 (nejmladší americký starosta v době zvolení). Post zastával dva roky.

V průběhu dalších let byl dál činný ve veřejném životě a žil i v Novém Mexiku.

V roce 1996 byl za Ohio zvolen do amerického Kongresu. Počátkem roku 2008 vykonával šesté volební období.

Římský katolík Kucinich je dvakrát rozvedený, s exmanželkou Sandrou McCarthyovou má dceru Jackie. V srpnu 2005 si vzal Britku Elizabeth Harperovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám