Hlavní obsah

Děláme to jako všichni ostatní, hájí špiclování evropských spojenců USA

– Washington • Aktualizováno

Sledování evropských spojenců, odhalená prostřednictvím materiálů předaných novinářům bývalým technikem CIA Edwardem Snowdenem, nebylo podle americké strany nijak nestandardní. Tajná služba USA podle vyjádření jejího ředitele nejedná jinak než agentury jiných států, které se snaží předejít teroristickým hrozbám v dané zemi.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dali jsme v rámci své politiky jasně najevo, že USA shromažďují cizí zpravodajské informace stejného druhu, jaké shromažďují všechny národy,“ uvedl v neděli úřad ředitele americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Keitha Alexandera.

Na rozsáhlé špiclování evropských úřadů upozornil o víkendu na základě materiálů předaných Snowdenem německý list Spiegel. [celá zpráva]

Odposloucháváno mělo být ústředí evropských institucí v Bruselu, ale i německé, italské, francouzské, lucemburské či řecké úřady včetně ambasád.

Agentura Reuters upozornila, že odhalení můžou negativně poznamenat před pár dny zahájená jednání o dohodě o volném obchodu mezi EU a USA. „Partneři se vzájemně nešpehují. Nemůžeme jednat o velkém transatlantickém trhu, jestliže existuje sebemenší pochybnost, že jsou sledovány úřady našich vyjednavačů. Američtí představitelé by měli takové pochyby rychle rozptýlit,“ reagovala eurokomisařka pro spravedlnost a občanská Viviane Redingová.

Podívejte se na sebe, odrážejí kritiku Američané

Pobouření Evropanů moc nerozumí bývalý ředitel NSA i CIA Mike Hayden. V televizi CBS řekl, že by se „nejdříve měli podívat na to, co dělají jejich vlády“.

Stejně hovořil v pondělí i ministr zahraničí USA John Kerry. „Každá země světa s účastí v mezinárodních záležitostech dotýkajících se národní bezpečnosti podniká aktivity na ochranu své národní bezpečnosti. A k tomu přispívají nejrůznější informace. Všechno, co vím, je to, že to není nezvyklé pro spoustu zemí. Víc to komentovat nebudu, dokud nebudu mít všechna fakta,“ uvedl šéf americké diplomacie.

Američané podle britského deníku The Guardian, který má také přístup k Snowdenovým materiálům, špehovali i turecké, mexické, japonské, jihokorejské či indické instituce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám