Hlavní obsah

Další americké sankce mají zvýšit tlak na Putina

Washington

Spojené státy ve čtvrtek oznámily zavedení nových sankcí proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Opatření se dotknou spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina, majetku nejbohatších Rusů nebo vládních činitelů, napsal server CNN. Cílem je podle Bílého domu mimo jiné zvýšit tlak na Putina a jeho okolí.

Foto: Pool, Reuters

Ministr zahraničí USA Antony Blinken

Článek

Sankce postihnou například ruského podnikatele Boha Nisanova, kterého americký ministr zahraničí Antony Blinken nazývá „jedním z nejbohatších mužů v Evropě a blízkým spolupracovníkem několika ruských úředníků“, či mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marii Zacharovovou.

Bílý dům v prohlášení uvedl, že nejnovější sankce jsou navrženy tak, aby „zakročily proti únikům a zpřísnily dosavadní sankce, aby se posílilo jejich vymáhání a zvýšil tlak na Putina a jeho podporovatele“.

„Válka prezidenta Putina proti Ukrajině je také útokem na principy suverenity a územní celistvosti zakotvené v Chartě OSN. Ukrajina statečně bojuje za obranu svého lidu a své nezávislosti s bezprecedentní pomocí Spojených států a zemí po celém světě. Spojené státy budou i nadále podporovat lid Ukrajiny a zároveň prosazovat, aby prezident Putin a ti, kteří umožňují ruskou agresi, nesli za své činy odpovědnost,“ uvedl Blinken v prohlášení oznamujícím sankce.

EU ustoupila Maďarsku. Na sankčním seznamu nebude patriarcha Kirill

Evropa

Nejnovější sankce se zaměřují na „blízkého přítele“ ruského prezidenta Sergeje Pavloviče Roldugina, který je podle amerického ministerstva financí „kmotrem jedné z Putinových dcer“, a Rolduginovu manželku Elenu Jurjevnu Mirtovovou. Roldugin je uměleckým ředitelem Petrohradského hudebního domu a Mirtovová je operní pěvkyní.

Na sankční seznam bylo zařazeno dalších pět vysokých státních úředníků včetně Jurije Sljusara, prezidenta ruské státní letecké společnosti, Vitalije Saveljeva, ministra dopravy, Maxima Rešentnikova, ministra hospodářského rozvoje, Ireka Envaroviče Faizullina, ministra výstavby, bydlení a veřejných služeb a Dmitrije Jurjeviče Grigorenka, místopředsedy vlády.

Sankce byly uvaleny na společnost Severgroup s podíly a dceřinými společnostmi v metalurgii, strojírenství, hornictví, cestovním ruchu, bankovnictví, technologiích, médiích a financích. Sankcionován je také její majitel Alexejem Mordašov a tři členové jeho rodiny.

Slovnaft: Nové sankce ohrozí zásobování střední Evropy včetně Česka

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám