Hlavní obsah

Clinton s Bushem navštívili Haiti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Bývalí američtí prezidenti Bill Clinton a George W. Bush v pondělí navštívili zemětřesením poničené Haiti. Současné hlavě států Baracku Obamovi pomáhají získat pomoc a investice na přestavbu země.

Článek

Clinton s Bushem se nejprve v doprovodu haitského prezidenta Reného Prévala zastavili před zničeným prezidentským palácem a pak se vydali na obhlídku města a krizových táborů, aby hovořili s obyvateli.

Bush uvedl, že účelem cesty je vidět zkázu na vlastní oči, aby s Clintonem Američanům připomněli, že je třeba ještě spousty práce.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Bývalí prezidenti USA George W. Bush a Bill Clinton s haitským prezidentem Reném Prevalem před zničeným prezidentským palácem v Port-au-Prince

Přítomnost bývalých státníků se neobešla bez protestů příznivců svrženého haitského prezidenta Jeana-Bertranda Aristideho, kteří před prezidentským palácem pálili pneumatiky. Právě Bushova administrativa poslala pro Aristideho letadlo, když v roce 2004 prchal před rebely.

Zemětřesení z 12. ledna si vyžádalo smrt zhruba 230 000 lidí. Další 1,3 miliónu Haiťanů se ocitlo bez domova. Nyní žijí v dočasných táborech, které začnou ohrožovat sezónní deště.

Návštěva Clintona s Bushem se udála před konferencí OSN o Haiti plánovanou na 31. března v New Yorku. Haitská vláda účastníky žádá o pomoc ve výši 11,5 miliardy dolarů (přes 210 miliard korun). [celá zpráva]

Fond obou prezidentů na pomoc Haiti dosud nashromáždil 37 miliónů dolarů od 220 000 přispěvatelů.

Meziamerická rozvojová banka podle agentury AP odpustila Haiti 479 miliónů dolarů z celkového dluhu 1,2 miliardy a nabídla další dvě miliardy za nových podmínek. Evropská unie pro příští dva roky slíbila rozvojovou pomoc ve výši miliardy eur (přes 25 miliard korun). K pomoci se zavázaly i jednotlivé země.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám