Hlavní obsah

Cítím se špatně, svěřil se Trump po skandálu s poradcem Flynnem

Washington

Americký prezident Donald Trump se kvůli kauze svého bývalého poradce Michaela Flynna „cítí špatně”. Řekl to v pondělí novinářům v Bílém domě. Obvinění Flynna ze lži přirovnal k případu své protikandidátky v prezidentských volbách Hillary Clintonové, která podle něj loni vyšetřovatelům FBI „mnohokrát lhala” a vyvázla bez trestu.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Donald Trump během vystoupení v Bílém domě

Článek

Flynn se minulý týden přiznal, že FBI při výslechu letos v lednu lhal o obsahu svého prosincového rozhovoru s tehdejším ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Po přiznání následovalo obvinění s hrozbou pěti let vězení. [celá zpráva]

Trump sám v květnu Flynna vyhodil z funkce bezpečnostního poradce Bílého domu s odůvodněním, že o stycích s Kisljakem zalhal viceprezidentu Miku Penceovi.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Poradce Bílého domu Michael Flynn přichází na tiskovou konferenci

Přesto se Trump domnívá, že FBI se vůči Flynnovi chová nespravedlivě. Poukázal na údajnou analogii s Clintonovou, která loni v červenci odpovídala na dotazy vyšetřovatelů ohledně využívání soukromého mailu ke služebním účelům. FBI tehdy označila její chování za nezodpovědné, důvod ke stíhání ale nenašla.

Neuvěřitelná věc, kterou svět neviděl

Trump v pondělí novinářům řekl, že chování Clintonové při výslechu loni v červenci „byla neuvěřitelná záležitost, jakou svět neviděl”. „Lhala mnohokrát a nic se jí nestalo. Flynn zalhal a vypadá to, že mu zničili život. Velmi nespravedlivé,” poznamenal prezident.

Podle agentury Reuters ale neexistují žádné důkazy o tom, že by Clintonová tehdy nemluvila pravdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám