Hlavní obsah

CIA dala dvěma psychologům za brutální metody výslechu 1,8 miliardy

Právo, roš

Kritiku za to, že pro CIA vypracovali metodiku brutálních výslechů, odmítli dva vojenští psychologové, jež zmiňuje úterní senátní zpráva. Před více než deseti lety si oba za tučné honoráře najala tajná služba CIA.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

„Jsme absolutně proti mučení,“ ohradili se psychologové James Mitchell a Bruce Jessen ve společném prohlášení. Jenže jak se ukázalo, byli to právě oni, kdo doporučil simulované tonutí (waterboarding), odpírání spánku a další trýznivé metody, aniž měli sebemenší zkušenosti s výslechy.

Oba jsou nyní už spokojenými a velmi dobře zajištěnými důchodci, protože pracovat na výslechových metodách pro CIA byl doslova zlatý důl. Tajná služba jim totiž za poradenství vyplatila dohromady neuvěřitelných 81 miliónů dolarů – kolem 1,8 miliardy korun.

Celý kontrakt zněl dokonce na 180 miliónů dolarů a psychologové si k tomu v roce 2005 založili poradenskou firmu. Ovšem s nástupem Baracka Obamy do Bílého domu v lednu 2009 byl všemu konec.

Mitchell, ve zprávě uváděný pod pseudonymem Grayson Swigert, žije na Floridě a rád sportuje na kajaku, zatímco Jessen alias Hammond Dunbar žije ve Spokanu ve státě Washington, kde se údajně vypracoval na mormonského biskupa. Když se tam však dozvěděli o jeho minulosti, sesadili ho, napsal britský list The Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám