Hlavní obsah

Černoši dostali trest smrti za znásilnění bělošky. Soud je po 70 letech omilostnil

Novinky, mso
Washington

V americké Virginii v úterý posmrtně omilostnili sedm černochů, kteří byli v roce 1951 odsouzeni k trestu smrti za znásilnění bělošky. Podle guvernéra státu Ralpha Northama to neznamená, že byli muži z případu známého jako „Martinsvillská sedmička“ nevinní, poukázal ale na to, že byli odsouzeni nespravedlivě a pouze na základě své rasy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sedm černochů popravených v roce 1951 za znásilnění bylo posmrtně omilostněnoVideo: AP

 
Článek

„Tato omilostnění nemají řešit vinu sedmi mužů, ale slouží jako uznání toho, že byli odsouzeni bez adekvátního procesu a trest smrti dostali pouze na základě své rasy,“ uvedl guvernér Northam.

„Zasloužíme si systém soudnictví, který bude spravedlivý pro všechny a nebude ho zajímat, jak kdo vypadá,“ dodal.

Northam poděkoval také advokátům a rodinám odsouzených za jejich obětavost a vytrvalost. Rodinní příslušníci uváděli, že jejich příbuzní byli vyslýcháni pod nátlakem a bez přítomnosti právníků. Jejich přiznání pak byla vynucená pod hrozbou násilí.

Příkop mezi Američany: sochy George Floyda

Zahraniční

Členové Martinsvillské sedmičky Frank Hairston, Booker T. Millner, Howard Lee Hairston, James Luther Hairston, John Claybon Taylor, Francis DeSales Grayson a Joe Henry Hampton byli odsouzeni k trestu smrti v roce 1951. Trestného činu se měli dopustit o dva roky dříve, kdy měli znásilnit 32letou bělošku Ruby Stroudovou Floydovou, která v převážně černošské čtvrti v Martinsville vybírala peníze za kalhoty, které prodala.

Znásilnění patřilo v té době mezi hrdelní zločiny, čtyři muži byli popraveni na elektrickém křesle 2. února 1951, zbylí tři o tři dny později.

Tzv. koalice Martinsvillské sedmičky už od loňského roku usilovala o posmrtnou milost pro všechny odsouzené. „Ta událost ve mně zanechala trauma. Chci je uzavřít,“ řekl Curtis Millner, kterému bylo 9 let, když byl jeho bratranec Booker T. Millner, jeden ze sedmi odsouzených, popraven.

Za smrt černocha Floyda dostal bývalý policista Chauvin 22 a půl roku

Amerika

Virginie tento rok zrušila trest smrti. Než se tak stalo, byla státem s nejvíce popravami. Studie ukázaly, že trest smrti byl ve Virginii třikrát častější v případě, že se obětí činu stali běloši než černoši. Mezi roky 1908 až 1951 bylo všech 45 odsouzených za znásilnění tmavé pleti. V roce 1971 Nejvyšší soud rozhodl, že trest smrti za znásilnění je krutý a nepřiměřený trest.

„Minulost změnit nemůžeme, ale doufám, že naše současné činy přinesou alespoň částečné usmíření zúčastněným,“ dodal guvernér Ralph Northam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám