Hlavní obsah

Čech, který natočil kolaps Clintonové: Nechtěl jsem nikomu ublížit ani pomoct

Někdejší hasič původem z Česka Zdeněk Gažda, který žije už 24 let v USA, v neděli zřejmě výrazně zasáhl do amerických prezidentských voleb, když zveřejnil videozáznam, na kterém demokratická kandidátka Hillary Clintonová v naprosté strnulosti téměř upadla před nastoupením do auta. Příhoda jí může ve volbách uškodit, autor videa ale tvrdí, že nikomu nechtěl ani ublížit, ani pomoci.

Foto: Twitter/Zdeněk Gazda

Hillary Clintonové se při nastupování do auta podlomila kolena.

Článek

„Nikomu jsem tím videem nechtěl ublížit ani pomoct,” řekl Gažda Českému rozhlasu. „Šlo mi o to, že kolem mě prošla Hillary Clintonová… Doufejme, že Hillary bude zdravá a pustí se do prezidentských voleb,“ prohlásil muž, který se považuje za stoupence Clintonové.

Na Twitteru jeho video vidělo už přes deset miliónů lidí. Spousta lidí mu prý teď vyčítá, že jednal špatně, jiní ho chválí. „Je to 50 na 50. Ale nelituji toho, to patří k životu,“ řekl Gažda.

Osmašedesátiletá politička musela v neděli odejít z pietního shromáždění na počest obětí útoků z 11. září 2001 o hodinu dřív. Cestou do přistaveného vozu ztratila rovnováhu a před pádem ji zachránili tělesní strážci. Později přiznala, že podcenila zápal plic a neposlechla lékaře, kteří jí radili klid.

„Zatočila se mi hlava a na chvíli jsem ztratila rovnováhu, ale hned jak jsem se dostala do auta, když jsem si mohla sednout, zchladit se a napít se, okamžitě se mi udělalo lépe,” prohlásila v televizním rozhovoru. Nyní se prý její stav zlepšuje.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Zotavená Hillary Clintonová nastupuje do auta

„Viděl jsem (bývalou) ministryni, jak čekala na auto, které pak přijelo, a ona nedokázala nastoupit dovnitř, místo toho jí museli pomoct. Ztratila botu a tak dále,” řekl Gažda webu Buzzfeed krátce po zveřejnění videa.

Související téma:

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Kritici političce vyčítají, že se o skutečnou diagnózu s veřejností podělila až pod tlakem okolností dva dny po jejím stanovení. Podle agentury AP informovala jen několik nejbližších poradců. Kdy přesně se do kampaně hodlá vrátit, není zatím jasné, zotavuje se ve svém domě v Chappaqui na severním předměstí New Yorku.

Reklama

Související témata:

Související články

Hillary Clintonovou v New Yorku postihly mdloby

Demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou postihly během nedělního pietního shromáždění k uctění památky obětí teroristického útoku ze září...

Clintonová má zápal plic

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová kvůli zápalu plic zrušila předvolební návštěvu Kalifornie. Uvedl to mluvčí její volební kampaně Nick...

Výběr článků

Načítám