Hlavní obsah

Castro se postavil na nohy

HAVANA

Poprvé od doby, kdy onemocněl, se kubánský lídr Fidel Castro ukázal vstoje, a to na čtvrtečních televizních záběrech ze setkání s venezuelským prezidentem Hugo Chávezem. Týž den rovněž vstoje pozdravil šéfa OSN Kofiho Annana. V rámci summitu Hnutí nezúčastněných zemí se ale na veřejnosti neukázal - to se čekalo buď na páteční zahajovací večeři (po půlnoci našeho času), nebo až na sobotním dopoledním jednání.

Článek

"Je ještě příliš nemocný, aby předsedal summitu , oznámil včera podle agentury Reuters kubánský ministr zahraničí Felipe Pérez Roque s tím, že je nepravděpodobné, že by se Fidel vrcholné schůzky zúčastnil.

"Mám dojem, že se mu vede dobře. Možná už by si skoro mohl zahrát baseball," vtipkoval o čtvrtečním setkání s Castrem Chávez, podle něhož kubánský vůdce už chodí a dokonce i zpívá.

Sám Castro nedávno informoval veřejnost, že nejhorší období už má za sebou, rekonvalescence ale bude trvat ještě dlouho.

Chávez měl plamennný projev

Venezuelský prezident v pátek vysvětlil neobvyklou délku svého čtvrtečního projevu - na jednání G-15, podskupiny 19 rozvojových zemí v rámci hnutí nezúčastněných, jež sdružuje 116 států, hovořil 40 minut, podstatně déle než předseda skupiny, alžírský prezident Abdulazíz Buteflika.

"Pane předsedo, mám čas vyhrazený pro sebe a ještě za Fidela," obrátil se Chávez na Butefliku. "Pověřil mě, abych za něj řekl to, co chtěl přednést on," prohlásil.

K jednání nezúčastněných Chávez poznamenal, že "jde o nejvýznamnější summit, jakého se kdy účastním". Setkání má podle něj "pozvednout ducha strategiím obnovy jihu tak, aby bylo dosaženo světové rovnováhy". Ve stejném duchu spolupráce světového jihu hovořil i úřadující kubánský šéf Raúl Castro.

Chávez se rovněž opřel do USA v souvislosti se svým chystaným vystoupením v OSN. "Gringové mě tam nechtějí - odmítli dát víza mé ochrance, mému doktorovi - ale já pojedu, i kdybych měl jet sám." Venezuela totiž usiluje o dvouleté křeslo v Radě bezpečnosti; USA a některé středoamerické státy ale podporují kandidaturu Guatemaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám