Hlavní obsah

Castro se nezúčastní oslav svých narozenin, jeho stav se nezlepšil

HAVANA

Kubánský vůdce se nezúčastní oslav svých 80. narozenin, které vyvrcholí 2. prosince. Neumožňuje mu to jeho zdravotní stav, řekl ve svém úterním poselství. Oslava narozenin se přitom kvůli jeho nemoci přesunula z 13. srpna na přelom listopadu a prosince, kdy uplynulo padesát let od začátku kubánské revoluce.

Článek

"Nejsem podle lékařů v takovém zdravotním stavu, abych se mohl zúčastnit tak kolosálního setkání," uvedl Castro v prohlášení, které přečetl při zahájení pětidenního maratónu oslav v havanském divadle Karla Marxe jeden herec. "Loučím se s velkou bolestí, že každému z vás osobně nemohu poděkovat a obejmout ho," končilo poselství, které si v divadle mohlo vyslechnout na 5000 lidí. Bouřlivě tleskali.

Castro byl hospitalizován na konci července, kdy byl operován kvůli krvácení ze střev. [celá zpráva] Od 26. července se neobjevil na veřejnosti, publikovány byl jen fotografie a videa pořízení v nemocnici. 

Podle amerických vládních zdrojů má Castro rakovinu a již se nikdy neuzdraví. Zbývá mu jen několik měsíců až rok a půl života. [celá zpráva] Kubánské úřady to ale popírají. Castrův stav se podle nich zlepšuje. [celá zpráva

Velké oslavy

Předpokládalo se však, že Castro bude koncem listopadu v tak dobrém stavu, že se bude moci zúčastnit sobotních oslav padesáti let od svého vylodění z jachty Granma, které zahájilo kubánskou revoluci.

Oslavy vyvrcholí 2. prosince vojenskou přehlídkou, připomínající, že se v roce 1959 Castro po tříletém partyzánském boji chopil moci. BBC spekuluje, že na přehlídce, které se zúčastní 300 000 Kubánců, by se Castro mohl objevit, protože z jeho poselství nevyplynulo jasně, že se nezúčastní všech akci souvisejících s oslavami.

Na oslavy se sjelo z celého světa na 1500 hostů, mezi nimiž nechybí bolivijský prezident Evo Morales a spisovatel Gabriela García Márquez.

Reklama

Související témata:

Související články

Televize ukázala, že se Fidel Castro zotavuje

Kubánská televize v noci na sobotu zveřejnila další záběry Fidela Castra. Je na nich vidět, že se stav kubánského vůdce, který byl před měsícem operován,...

Výběr článků

Načítám