Hlavní obsah

Část amerických policistů podpořila demonstranty

Washington

Agentura Reuters v pondělí zveřejnila snímky a záběry amerických strážců zákona, kteří během protestů proti policejnímu násilí pokleknutím nebo jiným gestem vyjadřují solidaritu s demonstranty. Protesty vypukly po úmrtí černocha George Floyda, jemuž klečel bělošský policista při zatýkání několik minut na krku i přesto, že muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté napříč USA vyjadřují solidaritu s demonstrantyVideo: Reuters

 
Článek

„Incidenty, jako byl tento, podkopávají práci policistů, kteří pracují na tom, aby byli obyvatelé v jejich sousedství v bezpečí,“ vysvětlit jeden z policistů vyjadřujících solidaritu s demonstranty Christopher Swanson.

Současné nepokoje se ve Spojených státech rozhořely poté, co policisté 2. května v Minneapolis v Minnesotě při zákroku usmrtili zatýkaného černocha George Floyda, jemuž klečel bělošský policista při zatýkání několik minut na krku i přesto, že muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před Bílým domem došlo ke střetům demonstrantů s policiíVideo: Reuters

Část incidentu zachytil náhodný kolemjdoucí na video. Bývalý policista Derek Chauvin, který na záznamu tiskne na Floydův krk koleno, čelí obvinění z vraždy. Před soud by měl poprvé předstoupit 8. června.

Protesty v USA: Tisíce zatčených včetně dcery starosty New Yorku. Požár u Bílého domu

Amerika

Zatímco někde čelila policie obviněním z příliš tvrdého postupu vůči demonstrantům, na jiných místech země se k nim připojila. Ve státě Michigan se například do pokojné manifestace zapojil místní šerif, šéf policie ve městě Santa Cruz zase poklekl s ostatními demonstranty na počest Floydovy památky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v New YorkuVideo: Reuters

Nepokoje propukly v době, kdy se v USA pomalu začínal vracet život k normálu po pandemii covidu-19. V souvislosti s ní přišlo o život přes 104 tisíc Američanů a přinesla významný ekonomický propad.

Při protestech v USA bylo zatčeno přes 1400 lidí. Zraněných jsou desítky

Amerika

Hněv převážně černošských protestujících podle agentury AP podněcuje znechucení nad desetiletími rasismu v zemi založené bělošskými otrokáři, společně s nedávnou vlnou rasisticky motivovaných zabití. Řada expertů navíc upozorňuje, že pandemie covidu-19 zasáhla místní černošské komunity nepoměrně více než zbytek obyvatelstva, a to jak po zdravotní, tak i ekonomické stránce.

Reklama

Výběr článků

Načítám