Hlavní obsah

Bývalý panamský diktátor Noriega je po operaci v kritickém stavu

Panama

Bývalý panamský diktátor Manuel Noriega je po operaci mozku v kritickém stavu. S odvoláním na jeho právníka o tom ve středu informovala agentura Reuters. Někdejší informátor americké CIA a později usvědčený obchodník s drogami podstoupil operaci, která měla odstranit nádor na mozku, kvůli krvácení byl však nutný další zásah.

Foto: Panama Ministry of Government and Justice/Handout/File , Reuters

Manuel Noriega byl odsouzen za obchod s drogami.

Článek

Dvaaosmdesátiletý Noriega byl kvůli operaci dočasně propuštěn z vězení, kde si odpykával dvacetiletý trest mimo jiné za vraždy politických oponentů v 80. letech.

Kvůli komplikacím po první operaci následoval další zákrok s cílem zastavit krvácení. Po něm se Noriega nachází v řízeném kómatu, řekl jeho právník Ezra Ángel.

Generál Noriega ovládal Panamu jako vrchní velitel armády šest let od roku 1983. Zprvu spojenec USA upadl v nemilost Washingtonu koncem 80. let kvůli vazbám na kolumbijský drogový kartel. Diktátora, který byl v 60. letech informátorem CIA, svrhla na konci roku 1989 americká vojenská invaze, při níž podle OSN přišlo o život kolem 500 panamských civilistů.

V roce 1992 byl Noriega v USA odsouzen ke 40 letům vězení za obchod s drogami, vydírání a praní špinavých peněz. Trest si v USA odpykával do roku 2010. Pak byl vydán k soudu do Francie a odtud následně do Panamy, kde rovněž skončil ve vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám