Hlavní obsah

Bývalého Trumpova právníka odsoudili na tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Bývalý osobní právník Donalda Trumpa byl ve středu odsouzen na tři roky do vězení. Trest dostal Michael Cohen za to, že dvěma bývalým Trumpovým milenkám před volbami zaplatil za mlčení. Do věznice má nastoupit 6. března.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Bývalý Trumpův právník Michael Cohen přichází k soudu, aby si vyslechl trest.

Článek

„Přijímám plnou odpovědnost za každý tento čin a přiznávám vinu,“ uvedl Cohen před federálním soudem na Manhattanu. „Slepá loajalita k Trumpovi mě dovedla do temnot, místo ke světlu,“ dodal.

Soudce William Pauley před vynesením verdiktu řekl, že se Cohen přiznal ke skutečnému švédském stolu podvodného jednání a každý z těchto zločinu si sám zaslouží velký trest.

Cohen se v srpnu přiznal k osmi porušením zákona včetně daňových podvodů, lhaní bankám a porušení financování kampaně. [celá zpráva]

Cohen vyplatil peníze bývalé pornohvězdě Stormy Daniels (valstním jménem Stephanie Cliffordová) a modelce z Playboye Karen McDougalové krátce před prezidentskými volbami v listopadu 2016, aby jejich prohlášení neoslabila Trumpovu pozici. Obě ženy tvrdily, že měly sex s Trumpem v době, kdy už byl ženat se současnou manželkou Melanií. McDougalová uváděla, že s ním měla několikaměsíční milenecký vztah.[celá zpráva]

Trump sex s oběma ženami popírá

Náklady hradil Trump

Žalobci uvedli, že platby byly „koordinovány a nařízeny Trumpem“.  Cliffordová, dostala 130 000 dolarů (tři miliony korun), McDougalová ještě o 20 000 dolarů víc. Trump také Cohenovi náklady uhradil. [celá zpráva]

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Bývalý Trumpův právník Michael Cohen

Peníze ale nebyly zahrnuty do volebních výdajů, což je porušením zákona o financování voleb. Za to dostal právník trest v délce 36 měsíců.

Tři roky jsou méně, než co žádala žaloba - ta chtěla minimálně pět let, ale trest je vyšší, než jaký požadovali Cohenovi obhájci, uvedla televize NBC.

V listopadu se Cohen přiznal, že navíc lhal Kongresu o realitních plánech Trumpa v Moskvě. Uvedl, že plán stavět tam padl v lednu 2016, i když trval až do půlky tohoto roku. V té době byl už Trump oficiálním kandidátem republikánů na prezidentský úřad. Za to byl Cohen odsouzen na dva měsíce. Tresty se nesčítají, právník je bude vykonávat souběžně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám