Hlavní obsah

Byla jsem znásilněna, oznámila senátorka v Kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jsem jednou z obětí sexuálního napadení v americké armádě. Během svého působení u amerických vzdušných sil jsem byla dokonce svým nadřízeným znásilněna, prohlásila americká senátorka za republikány Martha McSallyová. Nikdy nic nenahlásila a roky vše tajila, protože jak uvedla, nevěřila systému, napsal server Heute.at.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Senátorka Martha McSallyová

Článek

„Někteří lidé hluboce zneužívají své postavení a moc. V jednom případě jsem byla nadřízeným důstojníkem pronásledována a nakonec znásilněna,“ řekla během slyšení podvýboru pro armádní záležitosti. Jméno dotyčného nesdělila. Martha McSallyová sloužila v americké armádě 26 let a byla první bojovou pilotkou v řadách amerických ozbrojených sil.

„Stejně jako mnozí jiní, nedůvěřovala jsem tehdy systému. Obviňovala jsem se, styděla jsem se a byla zmatená. Myslela jsem si, že jsem silná, ale cítila jsem se bezmocná,“ řekla McSallyová. Snažila se později o svém traumatu s nadřízenými hovořit, ale dočkala se nezájmu.

Armádu opustila v roce 2010 a začala se angažovat v politice. V roce 2014 byla zvolena do Sněmovny reprezentantů USA. Loni neúspěšně kandidovala do Senátu USA za stát Arizona, ale porazila ji demokratka Ann Kirkpatricková.

V Senátu ale nakonec zasedla, neboť ji arizonský guvernér Doug Ducey jmenoval nástupkyní senátora Jona Kyla, který do konce loňského roku zastával senátorský úřad uvolněný úmrtím Johna McCaina. Mandát po McCainovi vykonává McSallyová dočasně, o jeho obsazení rozhodnou doplňovací volby v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám