Hlavní obsah

Bushovi právníci by kvůli mučení mohli před soud, obrátil Obama

– Washington
Novinky, Tomáš Reiner

Americký prezident Barack Obama v úterý poprvé připustil, že by kvůli kontroverzním metodám při výsleších lidí podezřelých z terorismu mohli někteří členové bývalé administrativy před soud. Obama tak reagoval na vlnu kritiky, kterou vyvolalo jeho ujištění, že nikdo kvůli týrání vězňů nebude vyšetřován.

Článek

Obama znovu zdůraznil, že nebudou stíháni vyšetřovatelé, kteří se řídili směrnicemi z Bílého domu. Podotkl ale, že by mohli před soud ti, kteří směrnice sepisovali. „Řekl bych, že to bude spíše na rozhodnutí ministra spravedlnosti a okruhu různých zákonů, to nechci předem hodnotit,“ řekl během novinářském brífinku s jordánským králem Abdulláhem v Oválné pracovně.

Výrok protiřečí prohlášení šéfa Bílého domu Rahma Emanuela z minulého týdne, podle něhož by kvůli postupům autorizovaným předchozím prezidentem Georgem Bushem neměl nikdo být obžalován. Po vlně kritiky rozhodnutí přispěchal Bílým dům s dodatkem, že každý, kdo mezi lety 2002 a 2005 jednal nad rámec směrnic, ovšem může být stíhán.

Podle listu The Times panuje v Kongresu mnohem větší chuť autory směrnic pro výslechy stíhat. Šéfka senátního zpravodajského výboru Diane Feinsteinová údajně na Obamu tlačila, aby odložil rozhodnutí do konce roku, dokud její panel nedokončí vyšetřování záležitosti. V centru pozornosti jsou John Yoo, Jay Bybee a Steven Bradbury, kteří směrnice podepsali.

Obama by se zpátky neohlížel

Obama metody jako simulované topení vyslýchaných zakázal v lednu krátce po nástupu do funkce. Praktiky podle něj dokazovaly, že Amerika „ztratila své morální postoje“. Na druhou stranu by se ale podle něj Američané neměli ohlížet nazpět, ale pracovat pro budoucnost.

Bývalý viceprezident Dick Cheney v pondělí prezidenta vyzval, aby zveřejnil více záznamů z tvrdých výslechů, aby se vidělo, že byly úspěšné a USA se díky nim dozvěděly zásadní informace. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám