Hlavní obsah

Bush požádal o 20 miliónů dolarů na vojenskou pomoc Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident George Bush požádal Kongres o 20 miliónů dolarů (skoro 330 miliónů Kč) na vojenskou pomoc pro Polsko. Oznámila v sobotu agentura AP s tím, že o peníze žádá Washington právě v klíčovém okamžiku vyjednávání s Varšavou o umístění části amerického protiraketového štítu na polském území.

Článek

Spojené státy jsou již blízko dohodě s Českem o americkém radaru v Brdech. Ale jednání s Varšavou o základně pro desítku protiraketových střel se vlečou. Poláci si kladou podmínky, včetně poskytnutí drahých systémů Patriot či THAAD a další americké vojenské pomoci při modernizaci svých ozbrojených sil v 17 vytipovaných oblastech. 

Peníze pro Polsko jsou podle AP součástí balíku požadavků, které Bushova administrativa předložila Kongresu v pátek. Dokumenty se sice přímo nezmiňují o penězích pro Poláky, ale nejmenovaný americký diplomat AP potvrdil, že zmíněná suma má přispět uspokojení požadavků Varšavy. Nejspíše jako signál, že se na polské požadavky bere zřetel.

Protiraketový štít má podle Američanů chránit USA a jejich spojence před případným úderem ze zemí, jako je Írán a Severní Korea. Avšak Rusko se cítí ohroženo a hrozí protiopatřeními. Poláci proto argumentují, že potřebují nejmodernější americké systémy, aby se ochránili před ruskými raketami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám