Hlavní obsah

Bush chce Zoellicka jako nového šéfa Světové banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush si vybral bývalého náměstka ministryně zahraničí Roberta Zoellicka, aby vedl Světovou banku. Zoellick by měl podle Bushe nahradit Paula Wolfowitze, který banku opouští kvůli protežování jeho přítelkyně v úřadu.

Článek

Zoellickova nominace vyvolala příznivou odezvu u dalších států a Bílý dům očekává, že kandidát bude akceptován vedením banky, uvedl nejmenovaný zdroj agentuře AP. Vyjadřoval se pod podmínkou anonymity, protože prezident Bush má nominaci oficiálně oznámit ve středu.

Zoellick (53) má v čele Světové banky nahradit odcházejícího Paula Wolfowitze, který má banku opustit k 30. červnu. [celá zpráva]

Wolfowitz se dostal pod tlak vzpoury skupiny vedoucích zaměstnanců banky, kteří proti němu s podporou evropských zástupců [celá zpráva] využili problémů okolo platu jeho přítelkyně, která musela z banky odejít. [celá zpráva] Ředitelská rada sice nakonec přiznala, že nic špatného neudělal, v zájmu klidu v bance se s ním však dohodla na rezignaci.

Robert Bruce Zoellick

Narodil se 25. července 1953 ve státě Illinois. Vystudoval právo a veřejnou politiku na Harvardské univerzitě.

Pracoval na různých postech ve státní administrativě, zejména na ministerstvu financí (1985 až 1988). Po nástupu George Bushe staršího do prezidentského úřadu přešel na ministerstvo zahraničí.

V roce 1993 na čas vládní administrativu opustil, aby pracoval ve finančním sektoru a zároveň přednášel a studoval. V roce 2000 se během prezidentské kampaně stal poradcem George W. Bushe pro zahraniční otázky. V týmu vedeném Condoleezzou Riceovou setrval, až byl v roce 2005 jmenován její náměstkem v zahraničním resortu.

O rok později úřad opustil a stal se výkonným ředitelem investiční banky Goldman Sachs.

V čele Světové banky stojí podle tradice Američan, zatímco sesterskou organizaci Mezinárodní měnový fond vede Evropan. V čele fondu nyní stojí Španěl Rodrigo Rato. Cíl obou institucí je podobný, tedy mírnit dopady chudoby v zemích třetího světa a podporovat jejich rozvoj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám