Hlavní obsah

Brazilské záplavy jsou nejhorší katastrofou za 40 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janiero

Záplavy a sesuvy půdy si na jihovýchodě Brazílie vyžádaly už 626 lidských životů. Jde o nejhorší přírodní katastrofu v zemi za posledních čtyřicet let. Na 14 000 lidí přišlo o střechu nad hlavou. Panuje strach z epidemií, uvádí Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřby obětí povodní v BrazíliiVideo: Reuters

 
Článek

V noci na pondělí pokračovaly záchranné operace. Často v chvatu, protože panuje strach z dalších dešťů a bouří. "Naší prioritou je zachránit lidi, kteří jsou stále odříznuti od světa. Musíme využít této změny počasí a pomoci lidem ve vzdálených zaplavených oblastech," uvedl pro agenturu AP šéf brazilských bezpečnostních sil Alexandre Aragón.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Rozdělování pomoci v Nova Friburgo

Vláda nasadila do záchranných operací 586 vojáků. Celkem zasahuje na 800 federálních zaměstnanců, kromě vojáků ještě federální hasiči a zdravotníci. Pro postižené bylo vyčleněno 8000 balíčků s jídlem a sedm tun zdravotnické a další pomoci. Vláda vyčlenila na aktuální pomoc 463 milióny dolarů. Nasazeny jsou vrtulníky a těžká technika.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Vojáci odvážejí zraněné z Nova Friburgo

Masivní nasazení prostředků pomohlo. Ve městě Tersépolis, kde si katastrofa vyžádala 268 životů, umožnilo zachránit 110 rodin.

"Není naděje, že bychom našli (pod nánosy bahna) ještě někoho naživu. Není to jako zemětřesení. Lidé uvízlí pod věcmi se utopí. Nejsou tam žádné vzduchové kapsy," prohlásil policejní šéf Anderson Correia de Oliveira.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Ošetřování nemocné Brazilky v improvizovaných podmínkách

Počet obětí však může ještě vzrůst a škody zatím nejsou vyčíslené. Policejní plukovník James Barros upozornil, že v mnoha oblastech pohřbilo bahno celé rodiny. „Nezbyl nikdo, kdo by identifikoval těla.“

Ve městě Nova Friburgo zahynulo 283 lidí.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Vyšetřování dítěte ve škole v Nova Friburgo

Reklama

Výběr článků

Načítám