Hlavní obsah

Brazílii poprvé povede prezidentka

– Brasília
Novinky, rei

Levicová kandidátka Dilma Rousseffová se stala vítězkou druhého kola prezidentských voleb v Brazílii. Zemi tak poprvé v její historii povede žena. V neděli to potvrdila volební komise.

Článek

Dvaašedesátiletou Rousseffovou podpořila dosavadní hlava země Luiz Inácio Lula da Silva, který úřad zastával dva termíny, přičemž se těšil rekordní oblíbenosti u veřejnosti. „Opakuji svůj zásadní slib: vykořenění chudoby,“ vzkázala po vyhlášení výsledků Rousseffová Brazilcům, kterých se za hranicí chudoby nachází 20 miliónů.

Rousseffová byla favoritkou už prvního kola, ale překvapivě v něm nezískala potřebnou nadpoloviční většinu hlasů, jak se očekávalo. O vítězství ji připravila ekoložka Marina Silvová ze Strany zelených, když získala 19,4 procenta hlasů.

V druhém kole se Rousseffová střetla s kandidátem sociálních demokratů Josém Serrou. Zatímco jí odevzdalo hlas 56 procent voličů, Serrovi 44 procent.

Očekává se, že Rousseffová naváže na levicovou politiku Luly s tím, že rozšíří roli státu v některých odvětvích, jako například v důlním průmyslu nebo budování infrastruktury. Může počítat s růstem ropného průmyslu po objevení velkých mořských ložisek, které by Brazílii měly přivést do skupiny deseti největších vývozců ropy na světě. Prezidentka bude mít podporu vládní koalice, která má v obou komorách parlamentu většinu.

Dilma Rousseffová
Narodila se 14. prosince 1947 ve středostavovské rodině v Belo Horizonte. Její otec byl bulharský imigrant.
K levici se přiklonila v polovině 60. let, když se připojila k podzemnímu odboji pro vojenské diktatuře. Rousseffová tvrdí, že se nikdy nedala na ozbrojený boj, nicméně zkraje 70. let byla tři roky vězněna a mučena.
Do prezidentských voleb se nikdy neucházela o volitelný post. Pracovala ve státní správě. V roce 2003 ji prezident Luiz Inácio Lula da Silva dosadil do křesla ministryně pro energetiku a později do vedení své kanceláře. Kromě toho Rousseffová předsedala představenstvu petrolejářské společnosti Petrobas. V roce 2010 založila Stranu práce, za níž úspěšně kandidovala na prezidentku.
O Rousseffové je známo, že dokáže briskně jednat a občas navenek projeví svůj neklid, což jí vyneslo přezdívku Železná dáma.
Rousseffová je dvakrát rozvedená a má dceru. Předloni se zotavila po rakovině lymfatických uzlin.

Reklama

Výběr článků

Načítám