Hlavní obsah

Brazílie má půl milionu obětí covidu, lidé demonstrují proti prezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janiero/Sao Paulo

Počet obětí covidu-19 v Brazílii překročil půl milionu. Situace se přitom před nadcházející zimou na jižní polokouli nelepší, denně přibývá na 70 000 nakažených a plně naočkováno je jen 15 procent dospělé populace. Obyvatelé proto demonstrují proti prezidentovi Jairu Bolsonarovi, který kvůli dobrým hospodářským výsledkům odmítal tvrdá opatření na celostátní úrovni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí v Brazílii demonstrovaly proti prezidentovi kvůli nezvládnutí pandemie, počet obětí v zemi překročil půl milionu Video: Reuters

 
Článek

Jakmile počet obětí překročil půlmilionovou hranici, brazilský ministr zdravotnictví Marcelo Queiroga dal na Twitteru najevo solidaritu s „otci, matkami, přáteli a příbuznými obětí”, když uvedl „500 000 ztracených životů kvůli pandemii ovlivnilo naši Brazílii a celý svět“.

Lítost přišla v době, kdy je vláda už vyšetřována Kongresem kvůli tomu, jak zvládala pandemii. Bolsonaro je tvrdě kritizován, že nezavedl jednotná celostátní opatření proti šíření pandemie a stavěl se proti lockdownům i nošení roušek a dával najevo skepsi vůči vakcínám.

Brazilský soudce přikázal Bolsonarovi roušku. Jinak přijde pokuta

Zahraniční

Prezident se hájí, že dopad lockdownu na ekonomiku by mohl být horší než samotná pandemie. Současně tvrdí, že dělá vše, co může, aby opatřil vakcíny z několika zemí. Opozice mu ale vytýká, že objednávky očkovacích látek odkládal. To vadí i demonstrantům, kteří na sobotních protestech požadovali urychlení očkování. V mnoha městech se nedostává vakcín.

Očkování začalo pozdě 

„Zabralo mu moc času koupit vakcíny,“ stěžovala si v Riu de Janiero agentuře Reuters demonstrantka Denise Azavedová. „Kolektivní imunita nebude na nic. Imunitu můžete získat jedině očkováním,“ dodala a stěžovala si, že se v zemi neuplatňuje žádná včasná léčba nakažených.

Foto: Bruno Kelly, Reuters

Padesátiletý fotograf Robert Almeida dodal pro agenturu AFP svůj názor na postup prezidenta: „Jeho postoj ke covidu, jeho popíračství jsou absurdní. Opustil realitu a ztratil zdravý rozum.“

Na víně je i brazilská mutace

K vysokému počtu nakažených i obětí přispělo šíření nebezpečné brazilské mutace P.1 označované nově jako gama, která byla nejdříve zjištěna v Amazonii. I když poslední vrchol pandemie z dubna, kdy denně umíraly přes 4000 nakažených, má Brazílie za sebou, v posledním týdnu v průměru přibývalo 70 000 nových případů nákazy denně a 1500 obětí.

Foto: Stringer, Reuters

„Brazílie čelí kritickému scénáři komunitního přenosu s možností případného zhoršení v příštích týdnech kvůli začátku zimy,“ varoval vědecký ústav Fiocruz.

Lůžka na JIP sice nejsou plně obsazená jako v dubnu, ale pořád je jich volných nanejvýš 20 procent.

Brazilské pandemické pandemonium, umírá osm z deseti intubovaných

Amerika

Lidiane Cunhaová na Twitteru uvedla, že její otec čekal v nemocnici čtyři dny na lůžko na přeplněné JIP, kde byl dva týdny a stejně umřel „Dál si myslím, že kdyby dostal dříve adekvátní péči, mohl být naživu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám