Hlavní obsah

Bouře Sandy zkomplikovala volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Bouře Sandy, která minulý týden zpustošila severovýchod USA, také zkomplikovala úterní prezidentské volby v USA. Mnoho volebních místností muselo být uzavřeno, protože se v nich volby konat nemohly, a musely se zřídit provizorní. Někde dokonce voliče k volbám odvezli. Komplikovaná je zejména situace v New Yorku a New Jersey, uvedla AP. Někteří obyvatelé New Jersey měli strach, že nebudou moci odvolit.

Foto: ČTK/AP

Hlasování ve stanu v newyorské čtvrti Queens

Článek

„Můj ty bože, měla jsem takový strach, zda budu moci volit,“ řekla 73letá Annette DeBona z Point Pleasant Beach. „Je to taková úleva, že jsem to udělala. Jsou to nejšťastnější volby v mém životě.“ Sama dala hlas Mittu Romneymu: „Upřímně věřím, že Romney je čestný a starostlivý muž. Pozvedne nás z naší duchovní a mentální deprese a pomůže nám zase věřit.“

Sama volala několik dní před volbami na policii i do kostela, aby se ujistila, kdy a kam má jít volit.

Udělala dobře. Mnoho volebních místností se neotevřelo a hlasovalo se ve stanech nebo úplně jinde. Z jedné školy v Staten Isladnu, kde nešlo volit, voliče, kteří nezaznamenali změnu místa, odvezl kyvadlový autobus. Úřady v New Yorku a v New Jersey dokonce zařídily dopravu některých invalidních voličů a k dalším přišly přímo s hlasovacím zařízením.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Poničená volební místnost v Hobokenu v New Jersey

V New Jersey kvůli bouři panuje stále chaos. Kvůli škodám na infrastruktuře bylo hlasujícím umožněno hlasovat faxem nebo přes e-mail, tedy pokud jim už jde elektřina. Tento způsob ale umožňuje snazší manipulaci s hlasy, takže mohou být vzneseny i námitky ohledně regulérnosti hlasování.

Hrozí spory

Spory také mohou propuknout okolo vydání tzv. provizorních hlasovacích lístků, které dostanou ti, jejichž jména nebudou na volebních seznamech. V Ohiu, kde se používají nejvíce, jich může být vydáno na dvě stě až tři sta tisíc. Počítat se musejí ručně a do výsledků se nezařazují, dokud není ověřena identita voliče a jeho právo odevzdat hlas, což si vyžádá dny.

Foto: ČTK/AP

Hlasování ve stanu v newyorské čtvrti Queens

V Ohiu navíc zpřísnili zákon pro příchozí voliče, takže je větší riziko, že ti mohou být odmítnuti. Zpřísnění napadly odbory, ale spor projedná soud až 17. listopadu. Panují obavy, aby se neopakovala situace z roku 2002, kdy o sporných výsledcích nakonec rozhodl soud a k moci se tak dostal George Bush.

Situace je o to komplikovanější, že letošní volby jsou těsné a může rozhodnout doslova každý hlas. To vše může zpozdit vyhlášení výsledků, které nemusejí nutně být známy brzy ráno.

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

Volební místnosti ve státech na východě USA se uzavřou už o půlnoci středoevropského času. Postupně se budou zavírat v dalších státech Unie a nakonec v šest ráno na Havaji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám