Hlavní obsah

Bouře Sandy nahnala Newyorčany zpátky do telefonních budek

Právo, vpl
New York

New York je drsné velkoměsto a jeho obyvatelé si přivykli tvrdosti. To, že se musí kvůli bouři Sandy obejít bez elektřiny a jinak všudypřítomného signálu pro mobily, přesto vyvolalo ve velkoměstě, v jednom z nejzávislejších na technologiích, šok. Mladší z nich se tak vůbec poprvé v životě ocitli v přežitku z dvacátého století – v telefonní budce.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Žena prodává svítilny a baterie.

Článek

„Když jsem chtěla zavolat matce do Michiganu, že jsem v pořádku, nic jiného mi nezbývalo,“ potvrzuje Mary Ann Clayptonová (22). „Musela jsem jí dát vědět, co je se mnou, protože, jak ji znám, nejistota ji ničila.“

Většina z budek však polyká čtvrťáky tak rychle, že nejeden obyvatel Velkého jablka, zvyklý na sáhodlouhé volání, nestačil sdělit to, co chtěl – čtvrtdolarové mince mu velmi rychle došly.

Naopak překvapilo, že ve městě, nechvalně proslulém tím, že veřejný majetek dříve nebo později zničí vandalové, pouliční automaty fungovaly. Neplatilo to však všude.

Marty Jeremy (44) to pocítil na vlastní kůži „Co takhle zkusit budky v Grand Central,“ řekl si a vyrazil na newyorské nádraží číslo jedna. Nepořídil, protože vchody do působivé haly zůstaly zabarikádované, stejně jako vstupy do metra.

V ulicích New Yorku se objevili i obchodníci s generátory proudu, za úplatu nabízející nabití mobilního telefonu. Mobily přitom většinou nefungují, sítě mají časté výpadky.

Do sklepa za vínem

Na dva dny se zastavil chod newyorské burzy. Někteří bankéři a makléři ve středu prozradili, jak je prožili.

„Musel jsem jít do vinného sklepa pro láhev dobrého vína, než se zkazí,“ napsal v e-mailu Murry Stegelmann (51), zakladatel firmy Kilimanjaro Advisors LLC.

Rozhodl se pro Chateau Margaux, ročník 2005, cena 999 dolarů (19 300 korun). „Znamenité,“ pochvaloval si.

Trapasu se dopustil obchodní portál Groupon. Jako nabídku dne inzeroval „večeři ve tmě“ v jedné z vyhlášených restaurací – v den, kdy na 670 tisíc Newyorčanů postrádalo elektřinu, a tudíž i světlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám