Hlavní obsah

Bolivijský Senát povede žena z Moralesovy strany

– La Paz

Bolivijský Senát si v neděli večer do svého čela zvolil novou předsedkyni. Mónica Eva Copaová Murgaová pochází z Hnutí za socialismus (MAS) exprezidenta v azylu Eva Moralese. Zvoleni byli také dva místopředsedové horní komory parlamentu jihoamerické země, která se po demisi Moralese z minulého týdne ocitla ve stavu bezvládí a chaosu.

Foto: EFE/Martin Alipaz, ČTK

Noví bolivijští ministři skládají přísahu před dočasnou prezidentkou země Jeanine Áňezovou.

Článek

Společně s Moralesem o víkendu odstoupily mimo jiné také špičky parlamentních komor, takže nebylo komu dočasně svěřit pravomoci hlavy státu. Ústavní soud v úterý potvrdil novou hlavou státu senátorku Jeanine Áňezovou. Ta složila v úterý přísahu jako dočasná hlava státu z pozice druhé místopředsedkyně Senátu.

Nyní má bolivijský Senát opět své vedení. Jeho čerstvě zvolená předsedkyně řekla, že Hnutí za socialismus je ochotno uskutečnit co nejdřív nové volby.

Morales stál v čele země jako její první indiánský prezident téměř 14 let. V říjnu byl zvolen na další funkční období, které má začít v lednu. Opozice ale volby považuje za zmanipulované a neuznala je ani Organizace amerických států (OAS), která je na místě sledovala.

Nepokoje v Bolívii, které vypukly 20. října kvůli výsledkům prezidentských voleb, si vyžádaly sedm mrtvých. Moralese v neděli armáda a policie donutily k demisi. Exprezident se v úterý uchýlil do mexického azylu. Protesty ale pokračují a jejich účastníci Áňezovou za hlavu státu neuznávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám