Hlavní obsah

Boeing získal obří zakázku od amerického letectva

WASHINGTON

Americký výrobce letadel Boeing dostal zakázku na výrobu patnácti transportních letadel C-17 pro americké vzdušné síly USAF za tři miliardy dolarů (přes 61 miliard korun). V sobotu to uvedl server BBC. Boeing produkci tohoto dálkového transportního letadla ukončil v roce 2006.

Článek

Americké ministerstvo obrany uvolnilo peníze na pořízení 15 transportních letadel C-17, které budou použity při dopravě jednotek do Iráku a Afghánistánu, kde Spojené státy vedou válku.

Boeing má šanci také získat obří kontrakt za 35 miliard dolarů na pořízení nových tankovacích letadel pro potřeby USAF. Soutěž už jednou vyhrál s tankovací verzí svého dopravního letadla Boeing 767. Rozhodnutí však bylo později zrušeno, protože Boeing měl k dispozici informace o podmínkách, které konkurenti neměli.

V opakovaném tendru vyhrálo evropské konsorcium EADS s tankovací verzí Airbusu A330. I tento tendr byl zrušen. Kontrakt byl vnímán v USA jako kontroverzní, protože klíčovou zakázku získal zahraniční výrobce. Lobbovali proti němu i zákonodárci ze států Washington a Kansas, kde má Boeing velké továrny

Kontrakt za 35 miliard dolarů má nahradit 179 letitých tankerů KC-135 odvozených z dopravních Boeingů 707 z přelomu 50 a 60. let,  Těch ovšem slouží v USAF 600 a tak se v příštích třiceti letech může zakázka vyšplhat na sto miliard dolarů.

Boeingu nyní nahrává krize a rostoucí nezaměstnanost v zemi, která může podle prognóz dosáhnout až deseti procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám