Hlavní obsah

Bloomberg ze svého zaplatí za USA příspěvek ke klimatické dohodě

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Roční závazky vyplývající z pařížské dohody o ochraně klimatu ve výši 4,5 miliónu dolarů (zhruba 93 miliónů korun) za USA zaplatí bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg. Doufá prý, že šéf Bílého domu Donald Trump, který ohlásil odstoupení od smlouvy, do příštího roku názor přehodnotí.

Foto: Shaun Best , Reuters

Micheal Bloomberg

Článek

„Amerika se k něčemu zavázala a jako Američané máme odpovědnost to splnit, pokud to nedělá vláda. Já jsem toho schopen. Ano, pošlu šek se sumou, kterou Amerika slíbila, jako by to bylo od federální vlády,“ řekl Bloomberg stanici CBS. Peníze mají být zaslány na konto Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC). Jeho nadace už dříve na boj s klimatickými změnami poskytla 15 miliónů dolarů (přes 311 miliónů korun).

USA smlouvu podepsaly za Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Jako signatářská země mohou od ní odstoupit nejdříve tři roky po vstupu v platnost – tedy 4. listopadu 2019. Trump letos v lednu naznačoval, že by se USA mohly k dohodě vrátit, pokud se změní „nefér podmínky“ pro jeho zemi. [celá zpráva]

Pařížská dohoda, kterou podepsalo 195 států, zavazuje udržet míru globálního oteplování pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předprůmyslovým obdobím.

Role USA, které produkují přes 14 procent světových emisí oxidu uhličitého, je přitom klíčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám