Hlavní obsah

Blesk zažehl obří požár ve venezuelské rafinerii

• Aktualizováno

Velký požár zasáhl jednu z nejvýznamnějších venezuelských rafinerií Puerto La Cruz na severu země. Po zásahu blesku zachvátily část ropného podniku plameny a k nebi stoupal sloupec hustého dýmu. Oheň se podařilo uhasit.

Foto: Reuters

Mohutný požár v Puerto La Cruz ve Venezuele.

Článek

Podle místních úřadů nebyl při požáru nikdo zraněn, úřady nařídily evakuaci obyvatel oblasti vzdálené do jednoho kilometru od místa požáru, informovala stanice BBC.

Blesk při jedné z místních divokých bouří zasáhl v neděli okolo 15:15 místního času (zhruba 21:45 SELČ) skladovací nádrž rafinerie, odkud se požár začal rychle šířit do dalších částí podniku.

Foto: Reuters

Mohutný požár v Puerto La Cruz ve Venezuele

„Požár je omezen na (skladovací) lagunu, předpokládáme, že později večer budeme moci vrhnout do boje s ohněm všechny síly a zcela jej uhasit. Záleží ale také na povětrnostních podmínkách,“ řekl krátce po vypuknutí požáru ve státní televizi člen vedení státní energetické firmy Asdrúbal Chávez.

Plameny se poté podařilo rychle zvládnout. „Oheň byl zcela uhašen,“ dodal Chávez o několik hodin později pro agenturu Reuters.

Foto: Carlos Landaeta, ČTK/AP

Mohutný požár v Puerto La Cruz ve Venezuele

Puerto La Cruz je jednou z největších rafinerií v zemi, je schopna produkovat až 200 000 barelů ropy denně. Venezuela má tragickou zkušenost z loňského roku, kdy výbuch ve vůbec největší rafinerii zabil 55 lidí. Díky rychlé odpovědi hasičů na nedělní požár se plameny nemohly rozšířit daleko a dvě hodiny od začátku práce informoval prezident Nicolás Maduro, že oheň je pod kontrolou.

Foto: Reuters

Mohutný požár v Puerto La Cruz ve Venezuele

Venezuela patří k zemím s největšími zásobami ropy na světě. Jakékoli narušení produkce by mohlo znamenat výrazný problém pro venezuelskou ekonomiku potýkající se s těžkým obdobím inflace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám