Hlavní obsah

Bin Ládinův muž byl v USA uznán vinným za útoky v Africe

Jeden ze spolupracovníků Usámy bin Ládina byl ve čtvrtek newyorským soudem uznán vinným z podílu na bombových útocích na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v roce 1998. Saúdský Arab Chálid Favváz kvůli verdiktu čelí hrozbě doživotního vězení, informovala agentura Reuters.

Foto: Elizabeth Williams, ČTK/AP

Saúdský Arab Chálid Favváz (vpravo) před newyorským soudem

Článek

Při dvou bombových útocích na americké ambasády v keňském hlavním městě Nairobi a v Dáresalámu v Tanzanii zahynulo v květnu 1998 224 lidí a více než 4000 utrpělo zranění. Podle soudu je Favváz vinen ve všech čtyřech bodech obžaloby souvisejících s těmito teroristickými akcemi.

Dvaapadesátiletý někdejší důležitý muž teroristické sítě Al-Káida se podle soudu podílel na útocích mimo jiné tím, že zásoboval členy organizace v Africe zbraněmi či že šířil prohlášení šéfa Al-Káidy vyzývající k útokům na různé cíle. Rovněž pomáhal s vedením teroristické buňky v Nairobi.

Podle amerického žalobce Preeta Bharary je Favváz již desátým člověkem, jemuž soud přiřkl vinu v souvislosti s africkými atentáty. Favváz byl zadržen v roce 1998 v Londýně, kde dlouhodobě žil. Do USA byl vydán po dlouhé právní bitvě v roce 2012. O výši jeho trestu rozhodne soud během dalšího jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám